Home [njuz] Diplomci ne mare za dug

Diplomci ne mare za dug

58
0

 ČETVRTINA svršenih akademaca koji su primali studentske kredite iz budžeta Ministarstva prosvete – ne vraća svoje pozajmice. Ova grupa broji oko 10.000 mladih, dok rate redovno izmiruje više od 30.000 bivših studenata. Gotovo 7.000 korisnika oslobođeno je obaveze vraćanja duga.
– Deo diplomaca koji ne vraćaju kredite promenili su mesto prebivališta, pa njih trenutno tražimo – kaže Stevica Pivarski iz Sektora za učenički i studentski standard Ministarstva prosvete. – Oni čije adrese imamo dobili su opomene, što je poslednji korak pre aktiviranja blanko menice i tužbe protiv korisnika.

Ukoliko je student završio osnovne studije do isteka apsolventskog roka, bez izgubljene godine i sa prosečnom ocenom iznad 8,51 – ne mora da vraća kredit. Potrebno je samo da u roku od 30 dana od završetka studija dostavi dokaze ovlašćenoj banci, uz zahtev za oslobađanje od ove obaveze. Ove uslove do sada je ispunilo 6.870 diplomaca. Svršeni akademci koji su kredite primali pre 2000. godine, takođe ne moraju vraćati pozajmicu, jer je obavezno vraćanje kredita uvedeno pre devet godina.
Ministarstvo prosvete Republike Srbije ove školske godine odobrilo je 17.500 studentskih kredita za koje je konkurisao 21.671 akademac. Više od polovine, tačnije 10.237 pozajmica, dodeljeno je studentima Univerziteta u Beogradu među kojima je samo petina Beograđana.
– Pravo na kredit imaju studenti koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji naše zemlje – ističu u Ministarstvu prosvete.
– Uslov je i da akademci nisu gubili više od jedne godine studija.

OTPLATA
UKUPNO vreme otplate pozajmice ne može biti duže od dvostrukog vremena primanja kredita. Mesečna rata korisnika koji je zaposlen ne može biti manja od iznosa prosečne mesečne rate primljenog kredita ili 50 odsto tog iznosa ukoliko je korisnik nezaposlen. Otplata duga miruje u slučaju trudnoće, služenja vojnog roka, lečenja u bolnici i starateljstva do jedne godine uzrasta deteta.

Izvor:Novosti