Home [njuz] Novca ima samo za studente u Beogradu

Novca ima samo za studente u Beogradu

41
0

 Narodna kancelarija predsednika Srbije Borisa Tadića objavila je konkurs za dodelu 40 stipendija u vrednosti od 2.000 evra, ali isključivo za studente privatnih i državnih fakulteta sa sedištem u Beogradu. Ovaj uslov razljutio je mnoge studente u Nišu jer zbog toga nisu mogli da uđu u trku za stipendije.

Sanja Jefić, student Niškog univerziteta, smatra da se Narodna kancelarija nekorektno ponela prema studentima iz Niša, Novog Pazara, Novog Sada i drugih univerzitetskih centara u Srbiji.
– Ovaj konkurs je raspisan pod nazivom „1000 lidera“ pa se nameće pitanje da li su samo studenti iz Beograda spremni da postanu perspektivni ljudi Srbije. Ova diskriminacija studenata ne ide u prilog imenu Narodna kancelarija jer bi, sudeći po ovom gestu, slobodno mogla da se nazove Beogradska kancelarija – kaže Jeftić.
Ispred Pravnog i Ekonomskog fakulteta juče je većina studenata s ogorčenjem kazala da je taj konkurs još jedan vid beogradizacije Srbije. Dve sestre i studenti ekonomije, Ivana i Jelena Kostić, zameraju Narodnoj kancelariji zbog ograničavajućih kriterijuma konkursa.
– Stvarno nema razloga da beogradski studenti budu povlašćeniji od kolega iz Novog Sada ili Niša, a pogotovo u ovoj situaciji kada su studenti sa juga Srbije u nezavidnom materijalnom položaju što je dobro poznato. Umesto da tom „utakmicom“ budu obuhvaćeni svi, kancelarija je za to odabrala samo Beograđane – kažu one.
Njihov kolega Ivan Damnjanović napominje da ovaj konkurs narodne kancelarije sadrži još jednu nelogičnost.
– Bitan kriterijum tog konkursa je da student mora da bude na završnoj godini fakulteta i da je društveno angažovan. Uspeh na studijama kao jedan od preduslova za konkurisanje uopšte se ne pominje pa se zaključuje da je irelevantan. To znači da će stipendiju moći pre da dobije loš student iz Beograda nego sjajan iz Niša ili Novog Sada. Gde je tu logika – pita se Damnjanović.
Uroš Katić i Mirjana Radović sa Pravnog kažu da su uslovi na ovom konkursu prevršili svaku meru.
– Niški studenti su ionako u senci beogradskih jer oni stignu prvi do fondova koji dodeljuju stipendije, a za nas ostanu mrvice – kažu njih dvoje.
I dok predsednik Saveza studenata Univerziteta u Nišu Radovan Petrović kaže da uvek fonder odlučuje o tome kome će dati stipendije, ali da to pravilo ne bi trebalo da važi za Narodnu kancelariju jer ona ima nadležnost nad celom teritorijom Srbije, Tatjana Pašić, direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije, kaže da je na ovom konkursu fonder bila „Unidea fondacija“, koja je imala svoju ciljnu grupu, isključivo beogradske studente.
– Mi smo u ovom programu bili samo posrednici, a nije tačno da se stipendiraju samo beogradski studenti. Mi smo sproveli i stipendiranje niških studenata sa četiri fakulteta za čije će stipendije novac dati „Filip Moris internešenel“. „Unidea fond“ nije tražio da uspeh bude presudan prilikom dobijanja stipendija, već da studenti budu društveno angažovani – kazala je Pašićeva.

Izvor:Blic