Home [njuz] Izabran ombudsman univerziteta

Izabran ombudsman univerziteta

47
0

 Branko Rakić izabran za univerzitetskog ombudsmana. Rakić je profesor međunarodnog prava, izuzetan stručnjak, koji je, kao francuski đak, svoja znanja usavršio na priznatoj „Sorboni“. Profesor Pravnog fakulteta Branko Rakić izabran je za univerzitetskog ombudsmana, na jučerašnjoj sednici Saveta Univerziteta u Beogradu. – Budući ombudsman trebalo bi da na najbolji način zaštiti prava kako studenata tako i profesora Beogradskog univerziteta – rekao je, obrazlažući predlog, profesor Pravnog fakulteta Sima Avramović i dodao da je Rakićeva dosadašnja posvećenost studentima najbolja preporuka za njegov izbor.

Avramović je istakao da je Rakić, profesor međunarodnog prava, izuzetan stručnjak, koji je, kao francuski đak, svoja znanja usavršio na priznatoj "Sorboni".

Na sednici je doneta odluka o pokretanju postupka o raspisivanju izbora za rektora i četiri prorektora Univerziteta u Beogradu za skolsku 2009-10, 2010-11. i 2011-12. godinu.

Usvojen je izveštaj o finansijskom poslovanju Univerziteta u 2008. godini, kao i finansijski plan za 2009. godinu.

Pre usvajanja finansijkog izveštaja i plana, univerzitetskom Savetu obratio se pomoćnik ministra prosvete Milanko Perišić, koji je tom prilikom predočio izuzetno tešku finansijsku situaciju u oblasti obrazovanja.

Perišić je istakao da od sredstava kojima raspolaže Ministarstvo prosvete preko 95 odsto odlazi na isplatu plata zaposlenima, dok sa ostatkom, koga faktički i nema, treba da se pokriju materijalni troškovi obrazovnih ustanova.

– Ova situacija će nas naterati da se suočimo sa lošom situacijom u našem školskom sistemu, koja je odlagana godinama – rekao je Perišić i dodao da smo mi jedina zemlja u regionu koja nije napravila korenite promene u toj oblasti.

Zaključeno je da, na nekoj od narednih sednica, Savet Univerziteta treba da se sastane sa resornim ministrima, kako bi se teška finansijska situacija uspešno razrešila.

Izvor: RTS