Home [njuz] Samo najbolji studenti ostaju na budžetu

Samo najbolji studenti ostaju na budžetu

32
0

 Ako Skupština usvoji izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, čija je izrada u toku, akademcima bi moglo da bude omogućeno da studije završe u roku od tri, četiri ili pet godina, u zavisnosti od programa na fakultetu.
Studenti će imati jedan ispitni rok više, ali neće svi koji skupe 60 bodova nastaviti školovanje na budžetu.

Profesorski i studentski stavovi trebalo bi da budu usaglašeni do kraja sledeće nedelje. mada je do usvajanja dalek put jer posle radne grupe o izmenama treba da se usaglase i Senat Univerziteta, KONUS, Nacionalni Savet, Vlada i skupštinski odbor, evidentno je da će ove izmene izazvati dosta polemike.

Prvi kamen spoticanja je nastao zbog toga ko će ubuduće biti budžetski studenti.

– Fakulteti će praviti rang-liste i samo će najbolji moći da nastave studije na budžetu. Mi smatramo da ako je rangiranje već potrebno, da ono bude samo na osnovu bodova i da svi sa 60 ostanu na budžetu. Profesorski predlog je da se i oni sa 60 bodova takmiče – kaže za „24 sata” Jelena Veljić, student prodekan Filozofskog fakulteta i član Radne grupe.

Profesor Sima Avramović, predsednik Statutarne komisije BU, kaže da će taj predlog „stimulisati dobre studente”.

– Veliki je broj akademaca koji nisu mogli da se upišu na budžet, a imaju prosek viši od 8,5, dok neki na budžetu imaju prosečnu ocenu šest – kaže Avramović.

Akademci bi od sledeće godine mogli i da biraju da li će studije da završe za tri godine.

– Posle tri godine student na Pravnom dobio bi zvanje pravnika, posle četiri diplomiranog pravnika, a posle pet diplomiranog mastera pravnika – kaže Avramović.

Radna grupa Univerziteta predložiće, između ostalog, i da studenti imaju šest ispitnih rokova, koji neće biti definisani zakonom po mesecima, već će biti organizovani u skladu sa potrebama fakulteta.

Država studentima duguje 188 miliona dinara

Mada je Vlada Srbije u novembru garantovala da će fakultetima uplatiti novac za školarinu studenata koji su ostvarili 42 i više bodova, taj novac još nije stigao na račune fakulteta.

U Ministarstvu prosvete kažu da je nalog za to, kao i za isplatu studentskih i učeničkih kredita, poslat Upravi za trezor Ministarstva finansija još 9. februara.

– Učenički krediti nisu isplaćeni od septembra, za te kredite treba 4.848.000, a studentima za novembar i decembar 183.880.000 dinara – kažu u Ministarstvu prosvete.

U Trezoru Ministarstva finansija juče nam je na pitanje kada će novac biti uplaćen rečeno da oni „ne daju informacije o tome”.

Izvor:24 sata