Home [njuz] Uđeš, diplomiraš i gotovo

Uđeš, diplomiraš i gotovo

58
0

 Za kraj naše ture idemo u obilazak Gazimestana, a sada sledi polučasovna pauza za osveženje tokom koje možete videti lepote Prištine i završiti neki od naših fakulteta – kaže turistički vodič u vicu iz perioda devedesetih koji je oslikavao tadašnje stanje te visokoškolske ustanove. Oglas kojim je prištinski Filozofski fakultet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u „Službenom glasniku“ proglasio ništavnim 18 diploma početak je borbe protiv takvog imidža.

Pre nešto više od godine, u javnosti su se pojavila informacije da je samo na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici falsifikovano više od 1.000 diploma ili uverenja o diplomiranju. Ovaj podatak isprva je potvrdio tadašnji dekan, ali i ubrzo demantovao. Sadašnjih 18 diploma, koje su izdate u periodu između 1999. i 2004. godine, a koje su poništene, prvi put su pomenute u novembru prošle godine, posle istraživanja pojedinačnih katedri tog fakulteta.

– One nisu stečene po postupku utvrđenom zakonom i studijskom programu Fakulteta. Sve što mi sada radimo je u skladu sa zakonom i uz saradnju i znanje Ministarstva obrazovanja – kratko je odgovorio prof. dr Dragi Maliković, dekan Filozofskog fakulteta.

Kako „Alo!“ nezvanično saznaje, osnovne zamerke i sumnje u validnost diploma i uverenja o diplomiranju izazvala je činjenica da je u nekoliko primera ispitne prijave potpisivao isti profesor. Najčešći potpis je bio Branislava Milutinovića, nekadašnjeg dekana, a najbizarniji primer prevare leži u podatku da je u jednom danu na katedri za engleski diplomiralo oko 100 ljudi.

– Ako bismo uzeli da je za odbranu diplomskog neophodno najmanje pola sata (što se slaže sa vicem sa početka – prim. aut.), oni su morali da u kontinuitetu diplomiraju više od dva dana, a da pri tom komisija nema ni minut odmora. A to je, složićete se, apsolutno neverovatno – kaže za „Alo!“ sagovornik sa Filozofskog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Sergej Zaprožac, studentski predstavnik u Savetu Filozofskog fakulteta, kaže da to više nije ustanova u kojoj je „dovoljno da se pojaviš kako bi ti neko upisao šesticu u indeks“.

Mi već duže radimo na rasvetljavanju tih slučajeva, a komisije su utvrdile da su se stekli uslovi da se te diplome ponište. Proces provere diploma traje više od četiri godine, a u pomoć su nam pritekle i međunarodne organizacije. Problem predstavlja i to što je mnogo dokumentacije ostalo u Prištini – kaže Zaprožac, student univerziteta koji pohađa više od 10.000 njegovih kolega iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Izvor:Alo