Home [ muviz ] Ralf Fajns otvara 37. FEST 09

Ralf Fajns otvara 37. FEST 09

81
0

 Engleski glumac Ralf Fajns (Ralph Fiennes) svečano će otvoriti 37. FEST 09, u petak 20. februara u 19,00 sati u Sava Centru. Posle ceremonije svečanog otvaranja, prvi film u programu 37. FEST-a biće „Čitač“ ( „The Reader“ ) sa Ralfom Fajnsom Žanet Hajn, Dejvidom Krosom i Kejt Vinslet, koja je za tu ulogu dobila nagradu „Zlatni globus“ i Nagradu Udruženja filmskih kritičara Čikaga. Film je režirao Stiven Daldri ( …Bili Eliot“, „Sati“…), po istoimenom romanu Bernarda Šlinka.
Gospodin Fajns će doputovati u Beograd 19. februara, iste večeri će ga primiti Gradonačelnik Beograda g. Djilas, a sutradan u 12,00 sati će biti gost na prvoj redovnoj press-konferenciji u SC. Ovime se i ovaj istaknuti glumac pridružuje listi uvaženih autora ili glumaca svetskog filma koji su poslednjih godina bili gosti Beograda i otvarali FEST: Vimu Vendersu, Katrin Denev, Hani Šiguli, Abasu Kjarostamiju, Bobu Rafelsonu i Folkeru Šlendorfu, kao i već potvrdjenim gostima predstojećeg 37. FEST-a: Rediteljima Jirži Skolimovskom, Filipu Grandrijeu, Karenu Šahnazarovu…glumcima Dejvidu Torntonu, Kenu Foriju, An Benoa, Dominik Blan, Fernandi Maćado…

Brojnim autorima i glumcima iz zemalja našeg okruženja i rediteljima i protagonistima pet premijernih srpskih filmova u različitim programima ovogodišnjeg Festivala…kao i autorima i glumcima kompletnog takmičarskog programa „Evropa van Evrope“, kao i učesnicima kompleksa „B2B“ i tematskog „okruglog stola“ 37. FEST-a pod nazivom „Rediteljke jugoistočne Evrope“, čiji je inicijator reditelj Slobodan Šijan a moderatori: Ron Holovej, Dina Jordanova i Bernd Buder!

Ralf Fajns je rodjen u Engleskoj 22. dec. 1962. godine. Jedan je od šestoro dece majke, Dženifer Leš, pisca i oca, Marka, snimatelja i fotografa…Sestra Marta je fimski reditelj, sestra Sofi – producent, a brat Džozef poznati glumac… U svojoj glumačkoj karijeri Ralf Fajns je, od 1990. godine, odigrao 58 značajnih uloga na filmu i televiziji.

Medju najvažnijima i uloge u filmovima: 'Šindlerova lista', Stivena Spilberga, 'Quiz Show', Roberta Redforda, 'Strange Days' Ketrin Biglou, 'Engleski pacijent' Entonija Mingele, 'Sunce' Ištvana Saboa, 'Onjegin' Marte Fajns, 'Kraj afere' Nila Džordana, 'Spider' Kronenberga, 'Brižni baštovan' Fernanda Meirelesa, 'The White Countess' Ajvorija, četiri nastavka 'Hari Potera', 'Bernard and Doris'  Boba Balabana – a samo u 2008. godini snimio je tri značajne nove uloge u novim filmovima: 'The Duchess', 'The Hurt Locker' i 'The Reader'.

U svojoj bogatoj karijeri Fajns je dobio više velikih priznanja, izmedju ostalih i: – Nagradu BAFTA 1994. godine – za ulogu u „Šindlerovoj listi“ a bio je nominovan za istu nagradu još tri puta za tri uloge ( Engleski pacijent, Brižni baštovan i Kraj afere); – Za istu ulogu dobio je i Nagradu NY kritike; – Evropsku filmsku nagradu 1999. godine za ulogu u Saboovom filmu „Sunce“; – Imao je dve nominacije za Oscar-a i čak četiri za „Zlatni globus“… Tokom proleća ove godine  Fajns će (na brojnim lokacijama, ali i u našem Beogradu, u saradnji sa produkcijskom kućom WIP i Andjelkom Vlaisavljević) snimati svoj rediteljski debi, film 'Koriolan',  svoju adaptaciju Šekspirovog Koriolana, priče o mitskom rimskom vođi Gaju Marciju Koriolanu, u kome će igrati naslovnu ulogu.