Home [konkursi] KONKURS ZA IZLOŽBU „RECIKLAŽA – SVETLA”

KONKURS ZA IZLOŽBU „RECIKLAŽA – SVETLA”

69
0

 Festivali svetla ”Svetlobna gverila” (Slovenija) i ”Beograd svetlosti” (Srbija) zajedno objavljuju otvoreni konkurs za slanje predloga za izložbu sa radnim naslovom ”Reciklaža – svetla”.
Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da pošaljete Vaš kreativni doprinos za izložbu ”Reciklaža – svetla”. Ovom temom želimo da kroz fenomen svetla istaknemo značaj svetla i energije, skrenemo pažnju na očuvanje sredine, uštedu energije, podstaknemo na svesno angažovanje u razvijanju kreativnog recikliranja i održivog dizajna. Otvaranje izložbe ”Reciklaža – svetla” i dodela nagrada najuspešnijim rešenjima će biti održana 23. juna 2009. u galeriji ”Vžigalica” u Ljubljani u okviru festivala ”Svetlobna gverila”. Izložba u Ljubljani će trajati u periodu od 23. juna do 18. jula 2009.
U okviru festivala ”Beograd svetlosti” izložba će biti otvorena u novom kulturnom centru ”Grad” u Beogradu, u trajanju od 6. septembra do 20. septembra 2009.

Izložba ”Reciklaža – svetla” se sastoji iz dva segmenta.

Prvi deo izložbe je pozivni i predstaviće radove izabranih autora koji se u svom stvaralaštvu bave ovom problematikom: dr. prim. Mihailo A. Osipov (Srbija), Goran Denić (Srbija), Dragana Nikoletić (Srbija), Aleksandra Stratimirović (Srbija/Švedska), Pernilla Jansson (Švedska), Natan (Slovenija), Andrej Štular (Slovenija), Branko Ždralo (Slovenija), Tanja Radež (Slovenija), Maja Modrijan : smmart (Slovenija). Takodje će biti izložen izbor najuspelijih radova sa radionice ”Personalizovana svetiljka”, koja će biti održana u aprilu 2009 u Ljubljani pod mentorstvom slovenačke dizajnerke i vizualne umetnice Saše Kerkoš.

Drugi deo izložbe je takmičarskog karaktera i za ovaj deo organizujemo ovaj otvoreni konkurs. Konkurs za slanje predoga je otvoren za sve zainteresovane. Stručni žiri izložbe će izabrati radove koji će biti izloženi na izložbi ”Reciklaža – svetla”. Najuspešnijim rešenjima biće dodeljene dve otkupne novčane nagrade, prva 500e, druga 400e. Nagradjenim autorima će biti pokriveni putni troškovi (do Ljubljane) u max iznosu od 400 e i dva noćenja u Ljubljani (23. i 24. juna). Autori će imati i mogućnost kratke prezentacije svog rada u okviru predavanja, 24. juna.

Izložba ”Reciklaža – svetla” će biti prodajnog karaktera. Autori treba sami da odluče prodajnu vrednost svog rada.

Stručni žiri je:
• Katerina Mirović, Slovenija (kurator izložbe, producentkinja, osnivač festivala ”Svetlobna gverila”, programski
direktor vizuelne sekcije ”Foruma Ljubljana”);
• dr. Tomaž Novljan, Slovenija (arhitekta, predavač na Fakultetu za arhitekturu);
• Aleksandra Stratimirović, Srbija / Švedska (kurator izložbe, vizuelna umetnica, osnivač festivala ”Svetlobna
gverila” i ”Beograd svetlosti”);
• Andrej Štular, Slovenija (vizuelni umetnik);
• Marjeta Zupančič, Slovenija (dizajner svetla)

USLOVI UČEŠĆA:

– Konkurs je otvoren za sva kreativna, inovativna, duhovita rešenja na temu ”Reciklaža – svetla”. Šta se radi, kako se radi, čime se radi, količina, funkcija … ostavljamo Vama da odlučite. Mi očekujemo predloge koji na inspirativan način nalaze vezu izmedju recikliranja i svetla. Predlozi treba da su gotovi/završeni (svetleći) objekti koji funkcionišu. Predloge koji su samo u obliku skica, crteža, tekstova ne primamo za izložbu.

– Rok za slanje predloga (u digitalnoj formi) je 22. mart 2009.

– Predlozi se šalju na:
core@mail.ljudmila.org, subject: lighting guerrila – recycle
Predlog koji se šalje treba da je kompletan, završen rad, spreman za slanje.
Na konkurs se šalje digitalni materijal – predlog koji se sastoji od:
1. ime i prezime autora
2. kratak cv autora ili tima autora
3. od 3 do 5 jpg fotografija rada (300 dpi, 12 x 18 cm)
4. naziv rada i tekstualni opis ideje
5. tehničke informacije (materijal, dimenzija, težina i sl)
6. prodajna vrednost rada
7. adresa na koju se vraćaju radovi
8. e-mail i skype adresa
9. broj telefona

– Stručni žiri zaseda od 23. – 31. marta 2009.

– Svi autori će biti obavešteni o rezultatu konkursa 1- 3. aprila 2009. Odluka žirija je definitivna i neće biti predmet diskusije. Obrazloženja žirija o izabranim / odbijenim radovima se ne objavljuju. Žiri zadržava pravo da ne dodeli nagrade u slučaju da kvalitet radova ne zadovoljava.

– Za slanje izabranih radova i osiguranje prilikom transporta do adrese u Ljubljani odgovara i snosi troškove sam autor. Sa slanjem predloga na konkurs podrazumeva se da je autor ovaj uslov uzeo u obzir. Predlažemo da se raspitate oko uslova i troškova slanja vašeg predloga do Ljubljane pre slanja predloga na konkurs.

– Izabrani radovi treba da stignu u Ljubljanu najkasnije do 30. aprila 2009.
Adresa na koju se šalju izabrani radovi za izložbu je:
Forum Ljubljana, Katerina Mirović, Metelkova 6, SI – 1000 Ljubljana, Slovenija
tel. +386 1 23196762, e-mail: core@mail.ljudmila.org.
Na pošiljci treba da piše: bez komercialne vrednosti, za izložbu.

– Radovi će biti fotografisani od strane festivala. Autori čiji radovi će učestvovati na izložbi treba da se slože sa uslovom da će se ove fotografje koristiti za promocijske svrhe festivala ”Svetlobna gverila” i ”Beograd svetlosti” (štampani materijal, sajt, press itd).

– Izložba se otvara u 21h 23. juna 2009. u galeriji ”Vžigalica” u Ljubljani u okviru festivala ”Svetlobna gverila”.

– Dodela nagrada biće obavljena na dan otvaranja izložbe 23. juna u 21.00 u galeriji ”Vžigalica”.

– Organizator festivala odgovara za fizičko osiguranje tokom izložbe, promociju (štampani materijal, promocija u medijima, internet …)

– Radovi se vraćaju nakon izložbe. Radovi koji ne budu bili otkupljeni na aukciji u Ljubljani biće poslani nazad autorima nakon izložbe u Beogradu. Postoji mogućnost da će se izložba prikazati u drugim gradovima nakon Beograda i o tome ćemo obavestiti autore kada bude bilo aktuelno.
Takodje postoji mogućnost da se neprodati radovi doniraju neprofitnim organizacijama i institucijama u Sloveniji i Srbiji (škole, vrtići, bolnice, azil za izbeglice …). O ovoj mogućnosti biće obavešteni autori koji će odlučiti da li žele i kome žele da doniraju svoj rad.

Sa zadovoljstvom očekujemo Vaše predloge.

Katerina Mirović (kontakt: core@mail.ljudmila.org, +386 1 2319662)
Svetlobna gverila www.svetlobnagverila.net

Aleksandra Stratimirović (kontakt: studio@strati.se, +46 737035759)
Beograd svetlosti www.belgradeoflight.net