Home [treninzi] Škola ljudskih prava za mlade

Škola ljudskih prava za mlade

33
0

 Ako si srednjoškolka/srednjoškolac iz Srbije, želiš da učiš, da upoznaješ vršnjake iz svoje zemlje, proširiš svoja iskustva, družiš se… i ako uviđaš da u društvu postoje problemi, imaš potrebu da ih rešavaš i aktivno menjaš društvo u kome živiš, smatraš da o tome nemaš dovoljno znanja… Ako želiš da čuješ ono što ti društvo u kome živiš nikako ne omogućava da čuješ, ali i uradiš… Cilj ove škole je, između ostalog, da vas upozna sa teorijom i idejom ljudskih i dečjih prava, principima demokratije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, kao i da kod Vas razvije kritičko mišljenje.

Naredne dve, 31. i 32. po redu, "Škole ljudskih prava za mlade", koje organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, održaće se od 16. – 25. januara 2009. godine. Za školu se prijavljujete tako što ćete popuniti prijavu. Škola je besplatna, a troškovi puta se refundiraju.

Prijavu ćete dobiti putem e-maila ukoliko nam najpre pošaljete e-mail na obrazovanjeho@gmail.com.

Informacije o projektu:

Projekat "Škola ljudskih prava za mlade" traje još od 2000. godine, u okviru regionalnog projekata škola za mlade Zapadnog Balkana. Pored istih škola koje se organizuju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, u Srbiji škole organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u saradnji sa Norveškim helsinškim odborom. Kroz ovaj program škola u Srbiji prošlo je više od 600 učenika srednjih škola i studenata iz svih krajeva Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku, polnu, etničku ili drugu pripadnost. Neki polaznici ovih škola danas su aktivisti Omladinskih grupa pri Helsinškom odboru u Srbiji, i to u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu. Zaječaru, Zrenjaninu i Novom Pazaru. U tim ćete grupama moći da budete aktivni i vi, a možda će neki od vas inicirati osnivanje grupe u svom gradu!

Krajnji rok za aplikaciju je 10. januar 2009. god. do 20h.