Home [akcija] Završen konkurs za Program omladinskih lidera u Srbiji

Završen konkurs za Program omladinskih lidera u Srbiji

34
0

 Oko 250 prijava iz Prijepolja, Zaječara, Loznice, Blaca, Kuršumlije, Priboja, Nove Varoši i beogradske opštine Obrenovac stiglo je na konkurs za Program razmene sa SAD pod nazivom Program omladinskih lidera u Srbiji. Konkurs  je bio namenjen srednjoškolcima (od 15 do 17 godina) i odraslima koji su aktivni u radu sa mladima i koji će, ukoliko budu odabrani, boraviti u tri jednomesečne razmene sa SAD.  Svaka od 3 razmene će imati jednu temu kao prioritetnu:

Razmena 1 istraživaće Aktivizam u lokalnoj zajednici;

Razmena 2: Vladavinu prava i pravosuđe;

Razmena 3: Etničku toleranciju i život u multietničkom društvu.

Rezultati prvog kruga selekcije biće poznati najkasnije do sredine januara a  kandidati će o njima biti obavešteni putem e-maila ili telefona.

Učenici/ce i odrasli koji budu odabrani da putuju u SAD imaće priliku da se uključe u radionice usredsređene na principe aktivnog učešća u civilnom društvu i životu lokalne zajednice i razumevanje različitih kultura. Učenici/ce će, takođe, posetiti američke škole i učestvovati u različitim učeničkim aktivnostima, kao i inicijativama lokalnih organizacija. Poseta SAD prilika je i da se istražuje američka kultura kroz posete istorijskim znamenitostima.  

Vlada SAD će, zajedno sa svojim partnerima, platiti povratne avionske karte do SAD, smeštaj i hranu, neke kulturne aktivnosti, edukacioni materijal, osiguranje u slučaju nesreće i bolesti, a obezbediće i skroman džeparac.

Učesnici će boraviti u porodicama domaćina -volontera i u konferencijskim centrima.

Program omladinskih lidera, drugu godinu, sprovode World Learning iz Vašingtona i Građanske inicijative iz Beograda u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu (Public Affairs Section ) i finansijsku podršku Odeljenja za obrazovanje i kulturu U.S. State Departmenta.  Partneri na projektu su Kancelarije za mlade Obrenovca, Loznice, Zaječara, Prijepolja, Kuršumlije i Blaca.