Home [njuz] „Univerzitetsko selo“ tri meseca pre roka

„Univerzitetsko selo“ tri meseca pre roka

28
0

 Ni jedan objekat predviđen za potrebe „Univerzijade 2009.“ u Beogradu neće biti sagrađen, osim „Univerzitetskog sela“. Njegova izgradnja u Bloku 67 je pri kraju, a očekuje se da će ključevi kompletnog naselja za smeštaj studenata već u februaru biti predati Organizacionom komitetu, tri meseca pre ugovorenog roka. Upravna zgrada je prvi sagrađeni objekat koji već spreman za korišćenje. U njoj će biti smešten glavni akreditacioni centar, kancelarije menadžmenta „Univerzijade“ i FISU, Tehnološki komunikacioni centar, kao i Centar za transport i bezbednost. Ovde će takođe biti otvorena pošta, banka i poliklinika.Unjemu će tokom održavanja najvećeg studentskog sportskog takmičenja raditi ukupno 800 zaposlenih.

– Kad je naša delegacija, pre nekoliko godina, posetila Bangkok, pripreme za „Univerzijadu 2007.“ su išle po planu. Kod njih je sve bilo u najboljem redu, osim izgradnje „Univerzitetskog sela“, koja je kasnila. Kod nas je situacija potpuno obrnuta. Mi smo maksimalno iskoristili vreme, čak i preko zime, jer su nam i vremenski uslovi išli na ruku. Već sad naselje izgleda impresivno – kaže za „Blic” Slobodan Mihajlović, izvršni direktor „Blok 67 Associates“ koja gradi „Univerzitetsko selo“.

Na ostalih 15 objekata u toku su fasadersko-završni radovi. Postavljeni su parketi, ugrađuju se sanitarije i opremaju kupatila, a sa nekih zgrada već je počelo skidanje skela. Trenutno se asfaltiraju ulazi i vrše pripreme za uređenja ulica unutar Sela.

Uskoro će početi izgradnja najveće kuhinje na Balkanu, u kojoj će istovremeno moći da se hrani oko 3.000 gostiju. Takođe, predviđeno je i da Univerzitetsko selo ima sedam različitih religijskih centara, kao i službu za izgubljeno-nađeno, sale za sastanke, kao i prostor za odmor zaposlenih i volontera.

– Imamo plan i spoljašnjeg uređenja naselja. Obavljen je tender i odabran izvođač. Eksterijer će prvi zapasti u oči gostima iz inostranstva – priča Mihajlović.

Kako se planira, sledi pokrivanje preko 50.000 kvadrata zemljišta u „Univerzitetskom selu“ zelenim površinama, na kojima će biti zasađeno preko 25 vrsta rastinja i biljaka po već utvrđenom rasporedu.

Da radovi u Selu idu odličnim tokom svedoče i utisci predstavnika FISU (Međunarodna univerzitetska sportska federacija). Tehnička komisija obišla je naselje i iznela niz komplimenata Organizacionom komitetu za dobro urađen posao. Čak je i predstavnik kineskog grada Šenžena, u kome će biti održana „Univerzijada“ 2011. godine, rekao da bi bio „prezadovoljan kad bi i oni uspeli da naprave takvo Selo”.

Gosti će nas pamtiti po dobru

– Nema potrebe da se poredimo sa nekim gradovima koji su ugostili više od 10.000 takmičara, ali možemo da učinimo da se oni koji dođu kod nas osećaju prijatno. I pored svega što se dešavalo, procenjeno je da će naše Selo biti bolje nego ono u Bangkoku. Bitno je da naši gosti zapamte Beograd po dobru, jer će oni biti naši najbolji ambasadori – rekao je gradonačelnik Dragan Đilas, prilikom jučerašnjeg obilska Univerzitetskog sela, i dodao da su država i grad ceo posao oko priprema Univerzijade preuzeli na sebe.

Više od polovine stanova već prodato

U „Univerzitetskom selu“ sagrađeno je 1.858 stanova, koji će nakon Univerzijade biti vraćeni investitoru, a onda i prodati po ceni od 1.850 evra po kvadratu. Prodaja je počela prošlog jula.

– Interesovanje kupaca je ogromno, a već sad je rezervisano više od polovine stanova. Očekujem da će, ukoliko sve bude išlo ovim intenzitetom, svi stanovi biti rezervisani za kupovinu do kraja godine – kaže Slobodan Mihajlović.

Izvor: Blic