Home [njuz] Studentske organizacije podržale protest

Studentske organizacije podržale protest

39
0

 Studentski parlament, Studentska unija Srbije i Savez studenata Beograda podržali su proteste akademaca koji su ovih dana u više navrata izašli na ulice tražeći da se olakšaju uslovi upisa naredne godine studija i smanje iznosi školarina.

Predstavnici studenata, koje su u sredu primili nadležni iz Vlade Srbije, imaće u ponedeljak sastanak sa Žarkom Obradovićem, ministrom prosvete, i tom prilikom će se ponovo razmotriti njihovi zahtevi. Studenti traže da svi koji imaju 42 boda mogu da pređu na budžet, da se stariji studenti bezuslovno upisuju na završne godine studija, da se ne naplaćuju preneti ispiti i da se snize školarine.

– Podržavamo u načelu sve zahteve studenata, ali pitanje je kome ih treba uputiti jer nisu svi zahtevi u nadležnosti Ministarstva prosvete. Dogovorićemo se sa predstavnicima studentskog protesta kako ćemo nastupiti na sastanku sa ministrom – rekao je Aleksandar Jović, novoizabrani predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda, kaže da će sačekati izveštaje sa fakulteta o tačnom broju akademaca koji su osvojili 42 boda, posle čega bi trebalo da se vidi koliko njih neće moći da pređe na budžet.

– Reagovaćemo tek kada dobijemo izveštaje i trudićemo se da studenti ne budu oštećeni – rekao je Minić, ističući da su akademci svesni da država izdvaja malo novca za obrazovanje i da od te sume čak 93 odsto ide na plate zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i fakultetima.

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju po kojima je kriterijum za upis naredne godine sa 60 smanjen na 42 boda. Glavni cilj izmena i dopuna je postepeno pooštravanje kriterijuma za upis, pa će tako studentima sledeće godine biti potrebno 48 bodova da bi upisali godinu, naredne će uslov porasti na 54 kredita, da bi se konačno stiglo i do „bolonjskih” 60 bodova. Zakon takođe predviđa da broj samofinansirajućih studenata koji mogu da pređu na budžet bude 20 odsto od broja budžetskih studenata, odnosno da sebroj akademaca koji se školuju o trošku države svake godine povećava za 20 odsto. Usvojen je i amandman poslanikadr Jagode Jorge kojim se za prelazak na budžetsko finansiranje pored bodova predviđa i rangiranje studenata.

Studenti su protestovali žaleći se, između ostalog, da će mnogo njih ostati van budžetske kvote, odnosno da neće ući na rang-listu za budžetsko školovanje.

Izvor:Politika