Home [njuz] Studenti rešili da prekinu protest

Studenti rešili da prekinu protest

47
0

 Kako je saopšteno iz tog ministarstva, razgovori započeti tokom dana u Vladi Srbije sinoć su nastavljeni u Ministarstvu prosvete, pri čemu su pažljivo razmotreni problemi upisa studenata u sve godine studija. U razgovorima je zaključeno da su školarine i ostale naknade koje se odnose na studiranje na pojedinim fakultetima za samofinansirajuće studente visoke i da moraju biti smanjene.

Zahtev da se svim akademcima koji su obezbedili 42 boda omogući upis na teret budžeta biće razmotren kada svi univerziteti i fakulteti dostave podatke o broju studenata koji bi obezbedili uslov za budžetsko studiranje, saopštio je posle razgovora u Vladi student prodekan Fakulteta političkih nauka David Bakić.

Prema njegovim rečima, o zahtevu da svim studentima koji studiraju po starom programu bude omogućen bezuslovni upis završnih godina studija zaključno sa generacijom 2005/2006. odlučivaće rektorati univerziteta i fakulteti, pošto je to pitanje univerzitetske autonomije.

Prosvetna inspekcija je pozvana na sve fakultete koji su prijavljeni da naplaćuju prenete bodove iz prethodne godine studija i ti fakulteti će morati da vrate novac studentima, naveo je Bakić i dodao da su nadležni svesni visokih školarina i da će se se u narednih godinu dana razmatrati rešenje tog problema. Organizatori studentskog protesta rekli su da će naknadno odlučiti o svojim daljim aktivnostima.
Inače, jučerašnji studentski protest bio je najmasovniji do sada. Akademci su se najpre okupili na Trgu Slavija, odakle su krenuli prema zgradi Vlade, gde su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj i Ulici Kneza Miloša. Protesti su protekli mirno, a studenti su nosili transparente, svoje poruke ispisivali su kredom na asfaltu ispred vlade, a održali su i performans – mini fudbalsku utakmicu.

Radna grupa za primenu zakona

Senat Univerziteta u Beogradu oformio je juče radnu grupu za primenu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koja će za narednu sredu, kada je nova sednica Senata, pripremiti smernice fakultetima.
– Senat će potom fakultetima poslati preporuku vezano za upis studenata u narednu godinu i ostale uslove koji se propisuju Zakonom čije usvajanje očekujemo – potvrdila je prorektorka za nastavu Neda Bokan.

Izvor: Alo