Home [njuz] Studenti beogradskog univerziteta počeli proteste

Studenti beogradskog univerziteta počeli proteste

41
0

 Stotinak studenata Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu juče oko 15 časova blokiralo je Ulicu Blagoja Parovića nezadovoljni odlukom fakulteta da za svaki preneti bod u narednu godinu naplati po 1.300 dinara. Ukoliko se usvoji predlog da je za upis naredne godine potrebno 42 poena, studenti će morati za prenos bodova da plate više od 23.000 dinara. Osim sporne odluke fakulteta, studenti su se na protest odlučili i zbog odugovlačenja poslanika Narodne skupštine da se izjasne o predlogu KONUS-a. Naime, oni su predložili da se upis u narednu godinu odobri svima koji su sakupili najmanje 42 boda.

– Ovo je više protest upozorenja upućen nadležnima. Zahtevamo od uprave fakulteta da povuče odluku da se za svaki preneti bod naplati po 1.300 dinara. Naravno, tu su i nedopustivo visoke školarine od 108.000 dinara – priča Vuk Stevanović iz Saveza studenata Beograda.

Studenti su zahtevali da ih primi dekan ili prodekan za nastavu kako bi im uručili protestno pismo. Takođe, zahtevaju da im se objasni na osnovu čega je izvedena cena od 1.300 dinara po bodu.
– Iznos koji treba da platimo je previsok. Neki studenti će morati da plate i 100.000 dinara za obnovu godinu – kaže studentkinja Jelena.

Iako je uprava fakulteta donela odluku da svaki preneti bod umesto 1.800 dinara naplati 1.300 dinara, studenti i dalje nisu zadovoljni. U znak protesta ležali na kolovozu u Ulici Blagoja Parovića pa je saobraćaj u potpunosti bio blokiran više od sat vremena.

Nezadovoljni visinom školarine i zahtevajući bezuslovni upis godine juče su protestvovali odvojeno i studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta. Nakon razgovora sa upravom, filozofi su obustavili protest do daljnjeg, dok će filolozi danas blokirati rad šaltera.

Zakon po hitnom postupku

Vlada je uputila juče u skupštinsku proceduru predlog za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, kojim se utvrđuje manji broj bodova koji su potrebni studentima za finansiranje iz budžeta. Vlada je zatražila da se ove izmene donesu po hitnom postupku.

Izmenama je predviđeno da se za studente koji se upisuju na studije u prve četiri godine po započetoj reformi visokog obrazovanja promeni uslov za studiranje na teret budžeta, odnosno da se za sve ove studente zakonom utvrdi mani broj takozvanih ESPB bodova, kao uslov za zadržavanje, odnosno sticanje statusa studenta koji se finansira iz budžeta.

Izvor: Blic