Home [njuz] Poruka povodom Svetskog dana knjige

Poruka povodom Svetskog dana knjige

36
0

unescoPovodom 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskih prava sledeću poruku je uputio Koïchiro Matsuure, generalni direktor UNESCO-a.
"Dvanaesto obeležavanje Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila 2007. godine, nudi veće mogućnosti političarima koji odlučuju,
ekonomskim djelatnicima i nosiocima civilnog društva da obrate pažnju na to jedinstveno sredstvo izražavanja, obrazovanja i komunikacije: knjigu.
Od kada je prvi put obilježen 1996. godine, Svjetski dan knjige i autorskih prava je ukazao velikom broju ljudi sa svih kontinenata i svih kulturnih identiteta na svoj povod. Kao rezultat toga, mnogo toga je rečeno o vitalnim mnogostrukim ulogama koje knjiga igra u obrazovnoj, kulturnoj i ekonomskoj strukturi naših društava. Dvojna priroda ovih produkata izdavačke industrije, koji su istovremeno prodajna dobra i umne tvorevine, neprestano se naglašava.

Mnogo je također rečeno i o knjizi kao vodećoj sili koja se krije iza aktivnosti koje donose prihod i o ulozi knjige u današnjem naučnom sistemu, razmjeni i dodatnom sticanju znanja. Naravno, također se naglašava i jezička dimenzija izdavaštva, načina izražaja koji živi kroz jezik i sa jezikom, i ona ostaje odlučujući faktor.

Na koncu, kao što ne može biti razvoja knjige bez autorskih prava, obilježavanje ovoga dana oduvijek je usko povezano, od njegovog nastanka i tokom svih ovih godina, sa sviješću o važnosti zaštite morala i naslijeđa djela ljudskog uma i njihovih stvaralaca.

Ove godine, više nego ikada prije, želim da istaknem komplementarnost svih ovih aspekata i ukažem na njihovu važnost uzimajući u obzir slobodu izražavanja, zaštitu i promociju naglašavanja kulturnih različitosti, što su osnovna pitanja čovječanstva.

Takav čin, koji ima kako etičku, tako i političku dimenziju, je dio dugoročnog pristupa i zahtijeva specifične i trajne mjere za promociju knjige i čitanja, čiji utjecaj će i dalje biti prisutan, dugo nakon simboličnog datuma, 23. aprila. Implementacija inovativnih programa, kao što je godišnja proslava 'Svjetskog glavnog grada knjige', čiji je cilj davanje podsticaja najboljim programima podrške za industriju izdavaštva, u tom pogledu, treba služiti za primjer.

Objavljen od strane UNESCO-a 2001. godine, slijedeći inicijativu profesionalaca u izdavaštvu u Madridu, ovaj program, vođen od strane najvećih međunarodnih udruženja knjižara, dovela je do postepene uspostave istinske globalne mreže gradova koji su se obavezali, kroz dijalog i razmjenu najboljih iskustava, na promovisanje knjige i čitanja.

U cilju dvanaestog obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, zvanično pozivam sve partnerske i prijateljske zemlje UNESCO-a da nam se pridruže i doprinesu ovom važnom događaju, koji plasira ključna pitanja kvaliteta, pluralizma i integracije, zajedno sa razmjenom znanja i njegovim širenjem, u samu srž projekta da promoviramo zajednice znanja", napisao je Koïchiro Matsuura povodom Svjetskog dana knjige.