Home [njuz] Uz uslov na budžetu

Uz uslov na budžetu

47
0

 STUDENTI u Srbiji, koji studiraju po „Bolonji“, po svemu sudeći i dalje će moći da prenose zaostale ispite u narednu godinu studija. Ukoliko Skupština Srbije prihvati predlog Rektorskog saveta (KONUS), „bolonjci“ će moći da upišu drugu i treću godinu studija sa osvojena najmanje 42 ESP boda, odlučeno je na sednici u utorak. Gornja bodovna granica će se postepno povećavati na 48, pa 54 boda, kako bi školske 2010/2011. godine, uslov za upis godine bili svi položeni ispiti.

Ove prelazne odredbe trebalo bi da se nađu u izmenama Zakona o visokom obrazovanju.
Razlog za imenu Zakona je mala prolaznost, tako da iako je zakonom predviđeno da studenti moraju očistiti godinu da bi upisali sledeću, to se u praksi nije primenjivalo. Rektorski savet je prihvatio predlog da se uvede neka vrsta „apsolventskog staža“ za studente koji su fakultete upisali 2006/2007. i 2007/2008. godine, u trajanju od godinu dana, koji bi trebalo da finansira država. Studenti koji su dobili indekse u školskoj 2008/2009. i 2009/2010. godini, mogu se finansirati iz budžeta još šest meseci, posle isteka redovnog trajanja studija.
– Rezultati reforme nisu onakvi kakve smo očekivali, ali to je činjenica pred kojom ne možemo zatvarati oči – rekao je Žarko Obradović, ministar prosvete, koji je prisustovao sednici. – Pokušaćemo da već ove nedelje ove predloge uvrstimo u dnevni red sednice Vlade.
Predsednik KONUS-a i rektor BU prof. dr Branko Kovačević, smatra da je za reformu neophodno vreme i da su i druge zemlje imale slične probleme kao i Srbija u sprovođenju Bolonjske deklaracije.

izvor:Novosti