Home [njuz] Optuženi profesori za katedrom

Optuženi profesori za katedrom

54
0

 PROFESORI kragujevačkog Pravnog fakulteta, koji su u čuvenoj aferi “Indeks” optuženi za korupciju i primanje mita, nakon jednogodišnje pauze, ponovo će od početka nove školske godine držati predavanja studentima ove visokoškolske ustanove.
Prema rečima dr Stanka Bejatovića, dekana Pravnog fakulteta, takva odluka je doneta jer profesorima koji su optuženi 1. oktobra ističe plaćeno odsustvo.

 Naime, posle hapšenja koja su počela u februaru prošle godine, tada osumnjičeni profesori su najpre suspendovani, a onda su uzeli jednogodišnje plaćeno odsustvo, na šta su, pojašnjavaju na fakultetu, imali pravo prema važećim propisima.
U tom periodu bavili su se naučno – istraživačkim radom, ali nisu držali nastavu i ispite za studente. U međuvremenu su primali državnu platu, koja u proseku iznosi 5o.ooo dinara. I na to su, opet, imali pravo u skladu sa propisima o viskom školstvu, bez obzira na to što nisu držali nastavu.
– Dužni smo da poštujemo zakon, pa smo shodno tome i postupili, kaže dekan Stanko Bejatović. – Svi profesori koji ispunjavaju zakonske uslove, bez obzira na to što je protiv njih u toku krivični postupak, biće angažovani kao predavači.
Dekan Bejatović pojašnjava da će nadležni na ovom fakultetu, takođe, kada sve dobije i sudski epilog, postupiti u skladu sa odlukom nadležmog suda. Do konačne odluke suda, za sve optužene važi pretpostavka nevinosti.
Pred studentima se, bar od početka nove školske godine, neće ponovo pojaviti dvoje profesora, od ukupno 14 koliko je samo iz Kragujevca optuženo u ovoj aferi. Reč je o profesorki Dragani Petrović i profesoru Draganu Bataveljiću.
– To nema veze sa krivičnim postupkom. Reč je o vanrednim profesorima, kojima je istekao izborni period, a u međuvremenu nisu reizabrani. U toku je konkurs i njihov ponovni izbor za predavače zavisiće od rezultata tog konkursa. Samo redovni profesori imaju pravo za zaposlenje na neodređeno vreme, pojašnjava dr Bejatović…
Studenti, kojima su u proteklom periodu predavanja iz predmeta optuženih profesora držali gostujući profesori, uglavnom iz Niša i Beograda, ispite će polagati pred njima, i to će važiti do kraja decembra.
Bez obzira na razmere ove afere, gde su se,prema navodima optužnice, ispiti, pa čak i diplome kupovale za novac, nijedan ispit, niti diploma nisu poništeni.

SUĐENJE U DECEMBRU
SUĐENJE optuženima u jednoj od najvećih afera u visokom školstvu Srbije za koju je istražni postupak pred Okružnim sudom u Smederevu započeo prošle godine, moglo bi da bude zakazano za početak decembra. Okružni sud u Smederevu će tokom iduće nedelje rešavati eventualne prigovore na optužnicu i ukoliko ih odbije stvoriće se uslovi za početak najvećeg sudskog procesa u ovom sudu, bar prema broju optuženih. Na optuženičkoj klupi naći će se 89 lica od kojih su 23 profesori univerziteta, 33 studenta i oko 30 posrednika. Većina njih tereti se za kupoprodaju ispita i diploma na ovom fakultetu i za posredovanje.
Predsednik Okružnog suda u Smederevu Slavoljub Nikolić mišljenja je da je ovaj rok realan u slučaju da prigovori budu odbijeni. Postoji mogućnost da se ovaj proces održi van Smedereva ukoliko velika sudnica Okružnog suda ne bude tehnički spremna i ne bude dovoljno prostora za nesmetano odvijanje suđenja. Kao eventualno mesto gde bi postupak mogao da se vodi pominje se zgrada Okružnog suda u Beogradu. (A. M.)

DEKAN
MEĐU optuženima je i Sveto Purić, koji je u vreme izbijanja afere bio dekan ovog fakulteta. On se neće vratiti na ovu funkciju, već će biti “samo” profesor na predmetu ekonomske politike.

BROJKE

OD ukupno 26 profesora,zaposlenih na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u aferi “Indeks” optuženo je 14. Posle puštanja iz pritvora dr Bora Čejović je otišao u penziju, svi ostali su uzeli plaćeno odsustvo, a njih 11 će ponovo biti za katedrom. Inače, u ovoj aferi, postupak je vođen protiv 41 osobe, među kojima su profesori, studenti, privatni preduzetnici. Među optuženima je i dr Emilija Stanković, koja je u to vreme bila pomoćnik ministra prosvete.
U proteklom periodu na ovom fakultetu za predmete koje su držali optuženi profesori, angažovano je i šest profesora sa drugih univerziteta. Njima taj angažman prestaje krajem decembra

Izvor:Novosti