Home [njuz] Za beogradske đake najskuplje ekskurzije

Za beogradske đake najskuplje ekskurzije

40
0

 Učenici osmog razreda Osnovne škole „Josif Pančić“ iz Beograda za dvodnevnu ekskurziju na Tari, uz obilazak Bajine Bašte, moraju da izdvoje po 5.150 dinara. Njihovi vršnjaci iz Bajine Bašte, za dvodnevni izlet do Beograda ili Novog Sada, prođu znatno jeftinije sa oko 3.600 dinara.
Sve računice pokazuju da su roditelji beogradskih đaka u odnosu na roditelje iz unutrašnjosti u nepovoljnijoj poziciji.

Kada za koji dan beogradski đaci krenu na Taru, istovremeno će đaci iz Bajine Bašte krenuti u Novi Sad.
Od Beograda do Bajine Bašte, odnosno Tare, beogradski đaci prevale oko 180 kilometara, a bajinobaštanski do Novog Sada nešto više. Smeštaj na Tari i u Novom Sadu približno isto košta, ali beogradski đaci zato plaćaju ekskurziju znatno skuplje.
– Realna cena ove ekskurzije na Taru je oko 3.500-4.000 dinara. Sve preko toga je punjenje džepova ljudima iz agencije. Deca idu u obilazak hidrocentrale u Bajinoj Bašti, obilaze manastire, idu u Sirogojno, znači nema dodatnih plaćanja ulaznica. Da idu na vožnju Šarganskom osmicom, pa bih razumela, karta košta 700-800 dinara, ovako… – priča majka jedne od učenica iz beogradske škole.
U hotelu „Beli bor“, gde će đaci iz Beograda biti smešteni, saznali smo da četvorokrevetna, odnosno dvokrevetna soba sa dva pomoćna ležaja, večera i doručak koštaju 7.200 dinara. Dakle, smeštaj po učeniku ne košta više od 1.800 dinara. U obzir treba uzeti da agencije dobijaju dodatni popust kada unapred bukiraju određeni broj soba.
– Očigledno je da agencije aranžmane prave po standardu građana. Tako se beogradske vode logikom da je standard Beograđana mnogo veći od standarda građana Bajine Bašte, pa se shodno tome i ugrađuju mnogo više – ogorčena je ponašanjem beogradskih agencija majka koja se obratila našoj redakciji.
U beogradskoj Osnovnoj školi „Josif Pančić“ kažu da je ponuda „Omnitursa“ bila još najpovoljnija od svih koje su prispele na konkurs i da o izboru agencije brine Savet roditelja, a ne direktor.
– Dobili smo ponudu više agencija. Savet roditelja se odlučio za ponudu „Omnitursa“. Oni su bili najpovoljniji, imali su bukirane sobe u „Belom boru“. Dvodnevna ekskurzija košta 4.460 dinara, plus dnevnice nastavnicima koji vode decu. Odluka Saveta roditelja je da one budu po 350 dinara, odnosno 700 dinara za dva dana. Tako da svako dete mora da plati po 5.160 dinara – kaže Milan Bajić, direktor škole „Josif Pančić“ u Beogradu.

Realna cena
– Cene su realne. Pansioni u hotelima koje smo mi imali u ponudi za ekskurzije su po 2.000 dinara, zatim u cenu su uračunata dva auto-dana. Roditelji traže da autobusi budu novi, tako da i to dodatno povećava cenu. Tu su još gratis noćenja za vodiča, vozača, nastavnika… Samo dnevnica vodiča je oko 3.000 dinara. Kada se sve to uzme u obzir, videćete da agenciji ne ostane mnogo. Najviše 300-400 dinara po učeniku. Ne znam kako rade naše kolege po unutrašnjosti, ali naša ponuda je realna. Još nudimo školama otplatu na dve rate – kažu u „Omnitursu“.

Izvor:Blic