Home [njuz] Dogodine besplatni udžbenici za prvake

Dogodine besplatni udžbenici za prvake

42
0

 Na početku nove školske godine u Beogradu hiljadu prvaka više nego lane …
Jučerašnji prvi dan u školi, bio je prava radost za sve školarce, a naročito za đake prvake. Držeći roditelje za ruke, mališani su u početku bojažljivo ulazili u školsko dvorište. Trema je potpuno nestala kada su zakoračili u učionicu.

 U gotovo svim beogradskim školama, za 15.533 prvaka organizovan je svečani prijem i tom prilikom podeljeni su im pokloni, koje su pojedine opštine pripremile za njih.
Povodom početka školske godine otvorene su dve nove osnovne škole, „Vuk Karadžić” u Stepojevcu i „22 oktobar“ u Surčinu. Otvarajući školu „22 oktobar» gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poželeo je prvacima da budu odlični učenici i najavio da će Gradska uprava iduće godine obezbediti besplatne udžbenike za đake prvake ali i za ostale učenike.
I u osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ juče je bilo svečano. Doterani za prvi dan u školi, devojčice i dečaci sa nestrpljenjem su čekali da počne prvi čas.
– Drago mi je što sam krenula u školu i radujem se što ću upoznati puno novih drugara i učiteljicu. Inače znam da čitam i pišem, a i da brojim – kaže za „24 sata„ pomalo stidljiva Mila Mašović (7).
Neki su o prvom danu u školi čuli od starijih rođaka koji su to već prošli.
– Moj stariji brat je išao u prvi razred i rekao mi je da je baš lepo, znam da čitam i pišem i veoma sam srećna što sam pošla u školu – kaže mala Ajiša Zemiri (7).
Juče su u školskom dvorištu sklopljenja i prva prijateljstva. Marko Prlja (7) će u prvi razred sa svojom drugaricom Milom Ropret (7) koju poznaje iz parkića gde se zajedno igraju.
– Poznajem samo Milu i družiću se sa njom, ali upoznaću još drugara. Mama i tata su mi rekli da prvi dan u školi nije ništa strašno i da je jako lepo tako da ću sad i ja videti kako je to – kaže za naš list mali Marko.
– Još nisam kupio knjige. Ne znam da pišem, znam da napišem samo svoje ime, ali znam da brojim – dodaje nasmejani Marko.
I njegova drugarica Mila kaže da će brojeve i slova naučiti u školi.
– Još uvek ne znam da čitam i da brojim, ali ću to naučiti ovde sa drugarima. Veoma sam srećna što sam krenula u prvi razred i jedva čekam prvi čas da vidim nove drugare i učiteljicu. Ovde poznajem samo Marka, svi drugari iz vrtića su otišli u drugu školu – rekla je mala Mila Ropret.
Nakon svečanog prijema prvaka u školu, mališani su, držeći se po dvoje za ruke i predvođeni učiteljicama otišli u svoje učionice gde je nastavljen prvi školski dan.

Ministarstvo prosvete istražiće slučaj nevažećih udžbenika
Budući da je oko 100.000 primeraka udžbenika privatnih izdavača koje su škole preko leta naručile a roditelji platili proglašene nevažećim, ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će Ministarstvo istražiti taj slučaj i utvrditi ko je odgovoran za propust. „Primarno pitanje je da li su izdavači imali dozvolu kada su štampali udžbenike, a javnosti Srbije Ministarstvo će predočiti svoj stav nakon što budu prikupljene sve činjenice”, rekao je ministar novinarima tokom posete Vranju. On je istakao da odluku o tome koji će udžbenici biti korišćeni u nastavi donosi komisija u skladu sa zakonom. On je dodao da “niko, pa ni ministar, nema pravo da ulazi u to da li su komisije radile kvalitetno”.

Izvor:24 sata