Home [ muviz ] Studentski filmovi u bioskopu Balkan

Studentski filmovi u bioskopu Balkan

64
0

 Novu sezonu bioskop "Balkan", koji je i tokom leta bio jedan od aktivnijih, započeo je sinoć projekcijama kratkih studentskih filmova.Osim retrospektive filmova proslavljenog makedonskog redtitelja Milča Mančevskog, publika je tokom leta, zahvaljujući saradnji sa Novosadskim festivalom, mogla da vidi pobednika Sandensa, najpoznatijeg festivala nezavisnog filma, a pre toga prikazivan je i antologijski film "Ko to tamo peva" na restaurisanoj kopiji. Tada je priređen i omaž doajenu srpskog glumišta Bati Stojkoviću, koji je i prvi dobio svoju zvezdu na pločniku ispred "Balkana".

Tinjajući plamen i čast domaćeg i autorskog filma, nastavio je da čuva program pomenutih studentskih kratkih filmova koji su sa njihovim autorima i glumcima predstavljeni juče na konferenciji za novinare u "Balkanu". To su žanrovski tri različita filma, do sad uglavnom prikazivani na festivalima, čije će projekcije ići u bloku od 20 sati sve do 3. septembra. "Miris formalina" Vladimira Petrovića nastao je po priči Dušana Prelevića, po mnogima srpskog Bukovskog, i bavi se jednom pijanom noći u životu mladog čoveka, već alkoholičara koga igra Nenad Jezdić. Pored njega tu su i: Predrag Ejdus, Svetlana Bojković i Marija Jakšić. "Rakete" Vladimira Maničića su i nagrađene na dva festivala, a u pitanju je priča koja se na duhovit način bavi bombardovanjem 1999., parodirajući usput sveopštu paranoju, nabrekli nacionalizam i ludilo ratnog stanja u formi komedije, mjuzikla i još ponekog žanra. U filmu igraju: Miloš Vlalukin, Marija Dakić, Radovan Miljanić, Dragan Jovanović, Nikola Vujović. Film traje 23 minuta. "Sektor" Nenada Pavlovića nastao je po scenariju glumca Bojana Dimitrijevića koji i igra u filmu zajedno sa Srđanom Todorovićem, Nadom Šargin i Markom Miloševićem. "Sektor" je definisan kao ljubavni horor u kome mladi bračni par želi da kupi kuću koja krije mračnu tajnu koju im otkriva misteriozni starac. Film traje 32 minuta.

Na jučerašnjoj konferenciji prisutnima su se obratili i glumci nagrađeni na festivalu glumačkih ostvarenja – Filmskim susretima u Nišu – Ana Franić, Branislav Lečić i Ivan Bosiljčić, svi iz filma Darka Bajića "Na lepom plavom Dunavu" kojim je "Balkan" proletos i otpočeo sezonu i koji se u njemu još uvek prikazuje.

Izvor: Danas