Home [njuz] Za garsonjeru 200 evra

Za garsonjeru 200 evra

43
0

 Doseljavanje studenata u Novi Sad prouzrokuje veću potražnju manjih nameštenih stanova, a podiže i cene iznajmljivanja i do 20 odsto pa sada za nameštenu garsonjeru na Limanima, kod Sajma ili na Bulevaru oslobođenja treba izdvojiti i više od 220 evra.

Cene stanova zavise od lokacije, vremena izgradnje, kvaliteta nameštaja, ali i broja budućih stanara. Najjeftiniji stanovi se mogu naći na Novoj detelinari i na rubnim delovima grada, a dvorišni stanovi sa centralnim grejanjem i svim uslovima su upola jeftiniji. Novosađani najradije rentiraju stanove studentkinjama iz Vojvodine ili zaposlenim muškarcima jer su ove grupe kako tvrde, najodgovorniji stanari.
Najčešći razlog za visoku cenu stana je lokacija, pa za garsonjeru na Bulevaru treba izdvojiti i više od 220 evra. Vlasnici jednako vrednuju i garsonjere od 20 kvadrata na Limanima, u užem centru grada, kod Novosadskog sajma i u blizini Betanije.
– Ovo je nova, tek završena zgrada, a u stanu niko da sada nije živeo. Stan ima malu kuhinju, jedan ležaj na razvlačenje, fotelju, sto sa tri stolice i televizor, a sve je blizu. Tu lepo mogu živeti dve devojke, a cena je 220 evra mesečno plus režije ili 200 evra ako platite šest meseci unapred – kaže Ruža Stojić koja izdaje stan na Bulevaru cara Lazara.
Za namešten trosoban stan na Limanu rentijeri traže 400 evra mesečno, depozit i naravno plaćanje troškova, a polunamešten dvosoban stan iznad glavne pošte izdaje se trima ozbiljnim studentkinjama za 300 evra mesečno, uz obavezan depozit i plaćanje režije. Nešto jeftinije je iznajmljivanje stanova na Novoj detelinari, gde se za 200 evra može živeti u dvosobnom ili čak trosobnom stanu, a za garsonjeru u ovom delu grada potrebno je izdvojiti od 120 do 140 evra. Slično se vrednuju i stanovi na Novom naselju gde dve studentkinje mogu živeti za 250 evra mesečno sa plaćenim režijama.
Ubedljivo najjeftiniji u celoj ponudi su dvorišni stanovi, pa se potpuno namešten dvosoban dvorišni stan bez gazde u Gradiću u Petrovaradinu izdaje za 120 evra, a uz dogovor i garanciju da će studenti ostati tokom cele godine može se postići i bolji dogovor.
Do stana u kome će živeti tokom akademske godine, najteže dolaze momci jer su stanodavci prema njima prilično nepoverljivi.
– Prošle godine smo jedva našli stan za nas četvoricu, a pošto je taj sada prodat, ne možemo više tu da živimo. Zvao sam bukvalno sve oglase koji nude trosoban stan na normalnoj lokaciji, ali svi kada čuju da bi tu živela četiri momka kažu da traže isključivo devojke. Najčešći razlog je to što misle da ćemo im mi uništiti stan ili da ćemo praviti žurke pa će imati problema sa komšijama – kaže student Fakulteta tehničkih nauka iz Sombora Petar Borković.

Samo devojkama

U većini oglasa novosadskih rentijera prilično je jasno navedeno da jednosoban stan izdaju samo studentkinjama, zaposlenim devojkama ili devojke iz Vojvodine. Najgore prolaze mladiči i devojke koji zajedno traže stan. Više od deset pozvanih stanodavaca novinaru „Blica“ je reklo da ne želi da izda stan dvema devojkama i jednom mladiću.
– Isključivo izdajem studentkinjama jer ne želim da imam problema. Devojke su mirnije i ozbiljnije, a kombinacija muško-žensko u tim godinama ne može normalno da funkcioniše – tvrdi jeden od pozvanih stanodavaca.

Konkurs za prijem u domove
Konkurs za prijem studenata u studentske domove Studentskog centra Novi Sad počeće u ponedeljak 1. septembra i trajaće do 31. oktobra, saopštila je Služba smeštaja Studentskog centra Novi Sad. Broj raspoloživih mesta u studentskim domovima Studentskog centra Novi Sad je 2.402, a u sedam domova u Novom Sadu ima ukupno 2.194 mesta, dok još 208 mesta ima u studentskom domu u Zrenjaninu.

Izvor:Blic