Home [zabavnik] Prvi festival svetla u Srbiji ”Beograd Svetlosti”’

Prvi festival svetla u Srbiji ”Beograd Svetlosti”’

63
0

 ‘’Beograd Svetlosti’’ je novi, jedinstven kulturni događaj kod nas, festival posvećen svetlu, platforma za kreativne inovacije, eksperimente, umetničke i stručne razgovore i razmene ideja na temu osvetljenja. Ove godine Beograd ponosno ulazi u blistavu mrežu festivala svetla koji po svetu postoje i neguju ovu tradiciju već dugo, a koju između ostalog čine Lion, Talin, Helsinki, Lisabon, Aindhoven…

U premijernih pet dana, ove prve godine ‘’Beograd Svetlosti’’ će kroz umetničke intervencije u prostoru, izložbe, predavanja i radionice pružiti potpuno novi doživljaj i predstaviti drugačiju sliku grada. Festival nas upoznaje sa međunarodnom grupom „Transnational Lighting Detectives”- Transnacionalni Svetlosni Detektivi. Članovi osnivači ove grupe okupiće se u Beogradu gde će održati svoj godišnji simpozijum na temu svetlosnog identiteta grada. Održaće se radionica za studente Beogradskog univerziteta koji će zajedno sa gostujućom stokholmskom Svetlosnom laboratorijom i članovima tokijske Umetničke akademije, proučiti Beograd očima „svetlosnih detektiva“, a uz mentorsko vođstvo poznatih svetskih dizajnera svetla. Kao uvod u ono što nas čeka u godinama ispred nas biće otvorene izložbe i predstavljanja partnerskih festivala “Superflux“ iz Liona, „Hansaflux“ iz Talina i „Svetlobna gverila“ iz Ljubljane. Prvi festival svetla u Srbiji održaće se od 15. do 21. septembar 2008. na lokacijama: Arhitektonski fakultet, PC Ušće, Magacin u Kraljevića Marka i O3one galerija.

Svetlosni identitet Beograda, radionica

Radionica na temu ” Svetlosni identitet Beograda” održaće se od 16-18. septembra 2008. Radionica se bavi svetlosnim identitetom Beograda, kroz karakterisanje «heroja» i «delikvenata» svetla, dobrih i loših primera osvetljenja i skiciranja noćne panorame Beograda budućnosti. Nakon sličnih radionica organizovanih u Singapuru 2005. i Ljubljani 2006. u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, organizujemo radionicu za studente škole tokijskog Musashino Art univerziteta, stokholmske Svetlosne laboratorije i Beogradskog univerziteta. Mentori radionice su poznati svetski dizajneri svetla Kaoru Mende (Lighting Planners Associates, Tokio), Christof Fielstette (Made-by-light, Hamburg) i Jan Ejhed (The Lighting laboratory, Stokholm).
Asistenti menotora: Beogradski svetlosni detektivi

Rezultate radionice, svoja iskustva iz Beograda, kao i viziju lepšeg grada Detektivi će predstaviti na prezentaciji 18. septembra u galeriji O3one u 21 čas. Radovi će takođe biti izloženi u sali na 25. spratu PC Ušće, na dan održavanja simpozijuma Transnational Lighting Detectives 08, 19. septembra.

Zainteresovani studenti iz Srbije mogu se prijaviti za učešće u radionici na info@belgradeoflight.net ili na telefon Kulturnog Fronta 011.3164296. Ovu grupu će voditi dizajner svetla Christof Fielstett iz Hamburga.

Program festivala


Utorak, 16. septembar,18.00

Arhitektonski fakultet, amfiteatar

Kaoru Mende “Dizajn svetla u arhitekturi i urbanim sredinama”, predavanje

Četvrtak, 18. septembar, 21.00

Galerija O3one

“Svetlosni identitet Beograda”, predstavljanje rezultata radionice studenata Musashino Art univerziteta iz Tokija, Svetlosne laboratorije iz Stokholma i studenata beogradskog univerziteta


Petak, 19. septembar, 18.00

PC Ušće, 25. sprat

Simpozijum ”Transnational Lighting Detectives Forum 08”


Subota, 20. septembar, 19.00

Magacin u Kraljevića Marka

Evropski festivali svetla – otvaranje izložbe i prezentacije

„Festivali svetla“, Bettina Pelz, Nemačka

„Superflux“,Roxana Ploestaen, Francuska

„Hansaflux“, Veronika Valk, Estonija

„Svetlobna gverila“, Katerina Mirović, Slovenija

Izvor:kontra