Home [ volontiranje ] Traži se još 7.000 mladih

Traži se još 7.000 mladih

48
0

 Šansa za odličan provod, druženje, ali i iskustvo i kontakti koji mogu da pomognu kasnije, pri zapošljavanju. Ovako opisuje svoje motive za rad na "Univerzijadi 2009" Ivan Mihajlović (20), jedan od 3.000 volontera koji su već obezbedili svoje mesto na ovoj manifestaciji.  Odziv zainteresovanih, koji već mesecima uveliko traje, ohrabruje organizatore, ali oni podsećaju da je za ovaj posao potrebno bar još – 7.000 volontera. Ivan studira na DIF-u, a kao volonter na velikim manifestacijama radi već dve godine. S obzirom da se do sada već dokazao, postoji mogućnost da će na Univerzijadi čak biti unapređen u vođu tima i zaraditi.

– Novac naravno nije presudan – priča Ivan. – Moj motiv pre svega je da pomognem mom gradu. Na velikim manifestacijama gde dolazi puno stranaca imamo priliku da se pokažemo u najboljem svetlu i predstavimo našu zemlju kako valja. Posla ima puno, naravno, ali je to uvek praćeno druženjem i dobrim provodom. Sve to može pozitivno da se odrazi i na karijeru, jer uspeh u volontiranju potvrđuje sposobnost za timski rad u velikoj organizaciji.

Među prijavama uvek će se naći najviše studnata i srednjoškolaca, ali se desi da zaluta i neko stariji, jer godine nisu ni malo važne. Naš sagovornik kaže da je na "Evrosongu" sa njima radila i jedna gospođa od 50 godina, koja se duhom nije ni malo izdvajala od okoline.
Prijavljivanje dobrovoljaca za "Univerzijadu" trajaće sve do narednog proleća, kada će početi treninzi
i obuke. Prema rečima Nataše Ristić, iz službe za odnose sa javnošću, među 10.000 članova volonterskog tima biće dosta i stranaca.
– Mladi u svetu koriste ovakve manifestacije za upoznavanje novih zemalja i kultura, pa su i njihove prijave počele da pristižu čim se pročulo da će Beograd biti domaćin domaćin 2009. godine – objašnjava Ristićeva. – Poslovi koje će volonteri obavljati su najrazličitiji. Za njih će biti zaduženja na borilištima, logistici, pultovima za informacije, atašeima reprezentacija. Već prilikom prijave svi mogu da naznače svoje afinitete i želje, a na raspored će uticati i njihove veštine i prethodna iskustva.

Brojke

12 DANA trajaće 25. po redu Univerzijada
170 ZEMALJA poslaće svoje predstavnike u BEOGRAD 1. jula sledeće godine
60 OBJEKATA ima u univerzitetskom selu na kojima će se održavati treninzi i takmićenja
12.000 SPORTISTA takmičiće se na ovoj manifestaciji

Uz prijavu – osmeh

Zainteresovani za volontiranje mogu da se prijave preko zvaničnog sajta "Univerzijade", posle čega će biti pozvani na razgovor. Striktinih uslova koje neko mora da zadovolji nema, ali je važno da osoba bude komunikativna i odgovorna. Znanje stranih jezika, pre svega engleskog, se podrazumeva, a za pojedine poslove potrebni su i drugi jezici. Kao jednu od najvažnijih stvari koju navode već iskusni volonteri je da uvek moraju biti nasmejani i voljni da dobro odrade posao.

Izvor: Večernje novosti