Home [zabavnik] Bez brige, čitanje e-pošte po Ustavu

Bez brige, čitanje e-pošte po Ustavu

40
0

 Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) saopštila je da je u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama propisala tehničke uslove za omogućavanje ovlašćenog nadzora u oblasti telekomunikacija za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije.

U saopštenju se precizira da ovi propisi predstavljaju podzakonske akte koji se odnose isključivo na tehničke aspekte i obavezuju samo nadprovajdere, „Telekom Srbija“, „Telenor“, „VIP mobile“ i „VeratNet“, da ih poštuju. Ostali Internet provajderi ne podležu propisanim obavezama, dodaje se u saopštenju.

– Građani ne treba da brinu da će njihova privatnost biti ugrožena pravilnikom koji smo doneli. Ova odluka ne znači da će svako moći da prati razmenu elektronske pošte građana. Uputstvo smo doneli na osnovu Zakona o telekomunikacijama, koji je u skladu sa Ustavom Srbije. Stoga je nesporno da odluka Ratela nije protivna Ustavu – rekao je predsednik UO Ratela profesor Jovan Radunović.

Prekoračila ovlašćenja

Beogradski centar za ljudska prava ocenio je da je donošenjem ovog akta Ratel prekoračio svoju nadležnost, jer se tajnost komunikacija može ograničiti samo zakonom, a ne i podzakonskim aktom.
– Ovaj akt ne sadrži ni bilo kakve odredbe o zaštiti privatnosti građana Srbije i ne pominje da Internet provajderi podatke o svojim pretplatnicima i o njihovim komunikacijama državnim organima mogu dati samo na osnovu odluke suda – navodi se u saopštenju Centra.

On je dodao da su isti tehnički uslovi propisani i za fiksnu i mobilnu telefoniju i da se već nesmetano primenjuju u našoj zemlji, čime nije narušena privatnost građana.
– Konačnu reč o ustavnosti ovakve odluke može dati samo Ustavni sud. Ukoliko Sud proceni suprotno, u potpunosti ćemo poštovati tu odluku – objasnio je Radunović.

Izvor:Glas