Home [njuz] Diplome niko ne priznaje

Diplome niko ne priznaje

46
0

 Jelena Stošić, nekadašnji asistent na predmetu istorija umetnosti i Milan Dimitrijević, doskorašnji student i sekretar Instituta za studije „Ekoman“ u Nišu, optužuju prof. dr Radivoja Đurin Mančića, dekana ove privatne visokoškolske institucije da je od studenata uzimao novac na ruke za godišnju školarinu od 1.300 evra na ruke, bez priznanica i da su, inače, neredovna predavanja i vežbe studentima držali „profesori“ bez fakultetske diplome.

Oni tvrde i da su zaposleni radili neprijavljeno, te da su organizovane postdiplomske studije, koje ne predviđa licenca za rad fakulteta, dobijena od privremenih institucija Vlade Kosova pre dve godine, a ne od srpskog Ministarstva prosvete! Zbog svega ovog protiv profesora Mančića predali su prijavu opštinskom javnom tužilaštvu u Nišu, a o svemu je obaveštena i policija.
Jelena Stošić, akademski slikar, iznosi optužbe na rad „Ekomana“.
– Na katedri za likovnu umetnost, S. T. je radio kao profesor, bez fakultetske diplome, a kamoli doktorata. Predavao je i jedan bioenergetičar. Radila sam oko pola godine bez ugovora i bez ijednog dana radnog staža – kaže ona, uz opasku da je dogovorila sa Mančićem da ne prima platu zarad besplatne magistrature. Ali, otkrila je da institucija nije registrovana za magisterijum.
Milan Dimitrijević navodi da su bez stručnih diploma predavanja držali i D. V. u Nišu i D. M. u „isturenom odeljenju“ u Kuršumliji.
– Koleginica E. V. otišla je sa diplomom u Gradsku upravu zarad administrativnih obaveza, a tamo joj nisu priznali diplomu. Meni je fakultet, prvo, overio peti semestar, a onda mi izdao potvrdu da nemam nijedan položeni ispit. Nisam dobio ni indeks – kaže Dimitrijević i tvrdi da je trebalo besplatno da studira uz rad, ali da dobija razliku u novcu.
Profesor dr Mančić kaže da ga napadaju „mangupi i kriminalci“, a da je Dimitrijevića prijavio policiji zbog krađe.
– Taj Dimitrijević nije bio radnik fakulteta, već volonter, kao i drugi zaposleni, na besplatnim studijama. A ucenjuje me za isplatu nekakvih 30 odsto para i još 50 odsto od dodatnih delatnosti „Ekomana“ – kaže Mančić, koji još tvrdi da je jedan njihov svršeni student upisao postdiplomske studije u Novom Sadu.
On nije želeo da odgovori na navode da na fakultetu rade ljudi bez stručnih kvalifikacija, smatrajući to „bespredmetnim“. Profesor Mančić tvrdi da licenca za rad izdata na Kosovu, znači da je to priznata dozvola organa Ujedinjenih nacija. On kaže da ga je sukob sa „kriminalcima“ omeo da obavi upis studenata u junu, ali da će to učiniti na jesen. Prošle godine upisano je oko 30 studenata.
U Ministarstvu prosvete nam je rečeno da zbog godišnjih odmora nadležnih nisu u mogućnosti da odgovore na pitanje o zakonitosti rada fakulteta registrovanog na Kosovu, kao i o validnosti njegovih diploma. Isti odgovor dobili smo i prilikom pokušaja da čujemo stav prosvetnih inspektora Nišavskog okruga.

Izvor:Blic