Home [njuz] Najezda studenata na „Bolonju“

Najezda studenata na „Bolonju“

31
0

 Studenti prate šta je aktuelno, pa se 1.200 prijavilo za smer finansija, a za informatiku samo 300. Veliko interesovanje za ovaj fakultet u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Titulu najpopularnije škole među budućim studentima ove godine nesumnjivo je ponela Beogradska poslovna škola, visoka škola strukovnih studija.

Za studije pet smerova (poslovne informatike i elektronskog biznisa; finansija; marketinga i trgovine; poreza i carine; menadžmenta) konkurisalo je čak 2.800 svršenih srednjoškolaca, iako su znali da na ovoj školi ima mesta za samo 1.200. O budžetu škole studiraće 200 budućih akademaca.

BPŠ je osnovana 1956. godine pod nazivom Viša ekonomsko-komercijalna škola, a akreditacijom studijskih programa prošlog septembra prerasla je u Visoku školu strukovnih studija. Direktor škole dr Ilija Samrdžić kaže za Glas da je popularnosti doprinela dobro razvijena saradnja sa Berfus akademijom iz Mosbaha i Univerzitetom Aristotel iz Soluna, ali i sa članicama Asocijacije američkih državnih koledža.

Čime opravdavate ovoliki odziv budućih akademaca?

– Interesovanje je poraslo posle odjeka da mi sprovodimo studijski program baš onako kako Bolonjska deklaracija zahteva. U trećoj, završnoj godini obavezna je praksa u nekoj firmi, pa na osnovu tog iskustva studenti rade diplomski rad, a mogu da vam kažem da veliki broj ostane tamo i da radi. U ovom upisnom roku došlo je do velike „gužve“ na rang-listi jer preko 50 odsto studenata ima maksimalan broj poena, dok su skoro svi prijavljeni položili prijemni ispit.

Za koji od pet smerova je vladalo najveća interesovanje?

– Prethodnih godina najviše su se zanimali za informatiku, dok je odziv na smeru računovodstva i finansija bio mnogo manji. Ove godine situacija je obrnuta, pa je smer finansija popularniji i prijavilo se 1.200 budućih studenata, dok se za informatiku opredelilo 300 studenata. Dakle, ono što traže na tržištu to studenti prate, pa se na osnovu toga i opredeljuju. Veliku ulogu igrale su i novootvorene banke, pa tako u Čačku, gradu kojem su dovoljne samo dve, ima čak 36 banaka. Zbog očekivanja da ćemo uskoro biti deo Evropske unije, interesovanje za smer poreza i carine je opalo.

Zainteresovanih za vaše studije ima i van Srbije?

– Iznenadio nas je podatak da se 72 odsto ispitanih izjasnilo za privatne škole i fakultete. Zato mislimo da je većinu prijavljenih privukla pristupačna cena školarine koja može da se otplaćuje tokom 10 meseci. Samo iz Crne Gore se prijavilo 150 studenata. Pošto su bili iznenađeni što moraju da donesu i pismenu potvrdu o nacionalnoj pripadnosti, mi smo im rok predavanja prijave, uz saglasnost Ministarstva potvrde, produžili do dana upisa. Veliki broj đaka dolazi i iz Republike Srpske. Ali naša deca su jako dobra, odakle god da dolaze, što govori podatak da svake godine 1.500 studenata diplomira.

Kako ćete izaći u susret onima koji nisu uspeli da upadnu na jedno od 1.200 slobodnih mesta?

– Uputili smo zahtev Ministarstvu prosvete da daju dozvolu da upišemo još studenata. Ali odgovora još nema, jer je cela procedura dobijljanja akreditacije komplikovana, a to bi značilo još jedan takav proces. Ipak, nadamo se da ćemo naći neko rešenje.

Kakve uslove imaju zaposleni koji studiraju u vašoj školi?

– Nastava je celodnevna, od 8 do 20 časova, pa zaposleni mogu predavanje da usklade sa radnim vremenom. Uvek ističem primer jedne studentkinje iz Nove Varoši koja je majka šestoro dece i ne zna za drugu ocenu osim za devetku! NJena je parola: „Sve se može kad se hoće uz malo napora“. I profesori su obavezni i voljni da im izlaze u susret tako što rade konsultacije putem imejla. Ovo se može smatrati početkom studiranja na daljinu.

Kako pohađaju nastavu studenti koji su školovanje započeli po starom nastavnom programu?

– Potrudili smo se da sve studente koji kasne za svojom generacijom obavestimo da po starom programu mogu da studiraju do septembra ove godine, jer od oktobra startuje novi program koji će važiti za sve.

Da li ovako veliki odziv znači da ste povratili poljuljanu reputaciju zbog prisustva korupcije od pre dve godine?

– Taj glas nas je bio ranije, iako nikada nije bilo konkretnih dokaza da je postojala korupcija. Kad god su vršena neka ispitivanja studenata, oni su priznavali da korupcija postoji, ali niko nije obrazložio gde i kako. Evo, već godinu i po dana svakog dana su policajci prisutni u školi, nadziru, jer svakog dana 5.000 studenata prođe kroz zgradu. Do sada nisu prijavili nikakvu nepravilnost. Uostalom, i kamere mogu sve da zabeleže.

BIVŠI STUDENTI SADA PROSLAVLJENE LIČNOSTI

– Mnoge ličnosti iz javnog života bili su studenti ove škole. Među njima su bivši premijer Srbije Zoran Živković, istaknuti fudbaler Dule Savić, profesor Dejan Popović, koji je definisao program za porez i carine.

„UNIKA“ PRIMILA 120 STUDENATA ODJEDNOM

– Često se dešava da naši studenti kada odu na praksu, koja je obavezna u trećoj godini, tamo i ostanu. Posebno bih istakao grupu od 120 studenata koji su do pre mesec dana bili na praksi u osiguravajućem društvu „Unika“ i svi oni su ostali tamo da rade. Sarađujemo i sa mnogim bankama, Deltom, RTS-om… – ističe direktor Samardžić.

Izvor:Glas