Home [njuz] Poslodavci traže od Vlade da se srednje obrazovanje reformiše

Poslodavci traže od Vlade da se srednje obrazovanje reformiše

35
0

 Unija poslodavaca Srbije, kao reprezentativna organizacija poslodavaca Srbije, uputila je zahtev novoformiranoj Vladi Srbije da što pre dovrši reformu srednjeg stručnog obrazovanja. Unija je naglasila potrebu da se gradivo i metode obrazovanja srpskih srednjoškolaca izmene, osavremene i podignu na nivo obrazovanja mladih u srednjim školama na evropskom kontinentu.

U reformisanom srednjem stručnom obrazovanju centralno mesto bi zauzimala praktična nastava, koja bi imala zadatak da mlade ljude osposobi da po završetku školovanja umeju da rade u svojoj struci, navela je Unija. Tako bi lakše pronalazili posao, a poslodavci ne bi morali da potroše po šest meseci ili godinu dana da bi svršenog srednjoškolca obučili i uveli u posao, navedeno je u saopštenju.

– Deca koja dolaze iz škola u radionice najčešće nisu spremna da se prihvate posla, jer ne znaju kako stvari u praksi izgledaju. Često su veoma malo i nekvalitetno obučavana, a ako su i imala bolju praksu to je uglavnom bilo na zastarelim i prevaziđenim mašinama, instrumentima i alatima – rekao je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

U prilog tvrdnji da je na korenitoj reformi srednjeg stručnog obrazovanja učinjeno malo proteklih godina idu i zaključci sa junskog susreta predstavnika srpskih poslodavaca, sindikata i Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Briselu. Predstavnici Evropskog socijalno-ekonomskog komiteta, Asocijacije evropskih sindikata i članovi Socijalnog saveta EU tokom radnih sastanaka sa mešovitom delegacijom iz Srbije istakli su da naše društvo mnogo kasni u reformi srednjeg stručnog obrazovanja i prilagođavanju obrazovnih normi standardima EU.

Novi ministar za strategiju obrazovanja
Novi ministar prosvete Žarko Obradović objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je ovogodišnji plan upisa napravljen u saradnji sa strukom, lokalnom samoupravom, privrednim komorama i službom zapošljavanja. „Pokušaćemo da odgovorimo potrebama društva, onome što od nas privreda zahteva”, rekao je Obradović i dodao da je za državu važna strategija obrazovanja, koja bi bila i predmet izjašnjavanja Narodne skupštine. Ovogodišnji prijem učenika u srednje škole protekao je bez problema, a kandidati koji nisu uspeli da se upišu u julskom roku mogu konkurisati za preostala slobodna mesta do 31. avgusta, rekao je Obradović.

Privatnici neće da ulažu u prosvetu

U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj da privatna firma ulaže u obrazovanje, navode u Odboru Skupštine Srbije za prosvetu. I dok predstavnici Unije poslodavaca Srbije traže od nove vlade reformu srednjeg stručnog obrazovanja zbog neprilagođenosti tržištu, u skupštinskom Odboru za prosvetu navode da treba razmišljati u pravcu poreskih olakšica za privatne firme koje bi ulagale u obrazovanje.

Izvor:24 sata