Home [zabavnik] Biraju da ne rade

Biraju da ne rade

50
0

 DEVOJKE i mladići koji žele da “žrtvuju” nekoliko slobodnih dana letnjeg raspusta da bi zaradili za more mogu da potraže posao u nekoj od omladinskih zadruga u Srbiji, a za sat vremena posla na račun će im “leći” od 90 do 250 dinara. Zaposleni u ovim “agencijama” kažu, međutim, da se srednjoškolci i studenti ne utrkuju da bi radili, a upućuju im i kritike da posao ne shvataju ozbljino.

Novosadski srednjoškolci, tako, više vole da se odmaraju na Štrandu, nego što su zainteresovani da zarade u toku leta. Prema rečima Verice Lupuc, iz OZ “Sloga”, mladi se prijave ali kada im pronađu posao ne žele da rade.
– Uglavnom biraju i ništa im se ne dopada, pošto bi hteli da brzo i lako dobiju novac – smatra Lupucova. – Za poljoprivredne radove niko nije zainteresovan, a ponajmanje devojke. Mladiće angažujemo za selidbe ili kolporterske poslove, a za sat se zaradi od 150 do 250 dinara.
U omladinskoj zadruzi “Tragač” u Beogradu nude posao srednjoškolcima i studentima iz cele Srbije. Najviše je, kažu, zainteresovanih u prestonici, a poslovi koji privlače mlade da rade u toku leta su promocije i deklarisanje robe.
– Za lepljenje deklaracija na proizvode poslodavci plaćaju od 90 do 150 dinara na sat – priča Ljubomir Vidović, iz “Tragača”. – Ponekad se radi i subotom, ali je nedelja obavezno slobodan dan. Srednjoškolci hoće da zarade i svakodnevno nam se javljaju novi mladići i devojke koji žele da se učlane. Dnevnica je otprilike ista u Beogradu i u ostalim gradovima, mada se u prestonici duže radi, pa promocije traju i do osam sati.
Vidović kaže da se dobija od 1.200 do 1.500 dinara dnevno za standardne poslove, dok za teži fizički rad plaćaju i do 2.500 dinara. Veći džeparac srednjoškolci i studenti mogu dobiti i za noćni rad. Najveća potražnja je za pomoćnicima u proizvodnji sokova i sladoleda, pakovanju i slaganju robe, administraciji i kol
-centrima, jer zbog godišnjeg odmora svima nedostaju radnici.
Najtraženiji poslovi u Pirotu su branje sezonskog voća i fizički poslovi, a dnevno može da se zaradi od 1.500 do 3.000 dinara. U omladinskoj zadruzi trenutno ima oko hiljadu članova iz Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada, a mogu da se prijave svi mladi od 15 do 30 godina. U Novom Sadu kažu da nisu uspeli da pronađu radnike za branje metlice i da poljoprivredni radovi uopšte ne zanimaju mlade, a slična je situacija i u Nišu gde niko ne želi da prebira i pakuje smrznuto voće.

RAZMAŽENI
POSLODAVCI traže momke za pranje automobila, čuvare na parkinzima i gradilištima, dok za žene ima posla u kozmetičkim salonima i na promocijama – objašnjava Mića Đorđević, iz niške OZ “Impuls”. – Svi oni, međutim, očekuju ozbiljne i odgovorne ljude, a naša omladina nije takva. Deca su nam sve nesposobnija za rad, jer ih ne teramo ni da srede veš ili da operu sudove kod kuće. Zato ne mogu da se uključe u proces rada, iako neki roditelji dolaze i dovode decu, ali oni brzo odustanu. Mrzi ih čak i da izdaju ležaljke na bazenu.

Izvor:Novosti