Home [stipendije] Stipendije će biti redovne

Stipendije će biti redovne

29
0

 U MINISTARSTVU za sport i omladinu nije bilo primopredaje dužnosti. Snežana Samardžić-Marković vodiće ovaj resor još jedan mandat. Ali se latila još jedne funkcije – u narednim godinama predsedavaće Fondom za mlade talente, na čijem je čelu do sada bio bivši premijer Vojislav Koštunica. Spremna je, kaže, da "preuzme" Fond koji stipendira najbolje studente i đake, koji o njima nažalost nije brinuo celu proteklu školsku godinu. Čeka još samo zvanično ovlašćenje Vlade Srbije.

* Šta će se promeniti u odnosu na dosadašnji rad Fonda?
– Ako i kada preuzmem odgovornost da predsedavam Fondom, želim da mu vratim značaj koji je imao kada ga je tadašnji ministar finansija, Mlađan Dinkić, i osnovao, a to je da bude oslonac mladima Srbije. Sastajaćemo se često i redovno.
* Koliko stipendija će se dodeljivati i u kojim iznosima?
– Kao što smo obećali, 500 godišnjih stipendija za studije na prestižnim univerzitetima EU, 1.000 za najbolje studente završnih godina fakulteta u Srbiji, podršku studijskim posetama i praksi u EU, kao i mnoge stimulativne mere. Sa čitavim timom ljudi radim na tome da podsticaj mladima bude vidljiv u budžetu Republike Srbije, a Fond je jedan od načina za to.
* Hoće li se iz ovogodišnjeg državnog budžeta naknadno izdvojiti dodatna sredstva za rad Fonda?
– O tome sam već razgovarala sa ministarkom finansija. Njena otvorenost i spremnost, kao i volja cele vlade nisu sporni. Ali, sačekaćemo da se analiziraju svi prioriteti i budžet ravnomerno rasporedi. Možemo sigurno da računamo na sredstva koja su već namenjena, a nisu utrošena.
* Da li će retroaktivno biti raspisani konkursi za sada već završenu školsku godinu, u kojoj stipendije uopšte nisu dodeljivane?
– O tome će Upravni odbor fonda odlučivati već na prvom sastanku.

OBEĆANJE
* Mogu li najbolji studenti i đaci da računaju da će sredstva iz budžeta biti izdvojena, konkursi redovno raspisivani?
– Sigurno. Konkursi će biti redovni, ceo postupak transparentan, mladi blagovremeno obavešteni…

Izvor:Novosti