Home [ muviz ] “Četvrti čovek” pobednik Sofesta

“Četvrti čovek” pobednik Sofesta

59
0

 Glavnu nagradu na 37. filmskom festivalu u Sopotu – Veliku statuetu Sofest, dobio je film "Četvrti čovek" Dejana Zečevića, koji je nagrađen i za režiju, za scenario je nagrađen film "Ljubav i drugi zločini", a glumačke nagrade dobili su Nikola Kojo i Anica Dobra.

Proglašenjem i uručenjem nagrada u subotu je u sopotskom Centru za kulturu svečano završen festival na kojem je od 1. jula u konkurenciji prikazano osam srpskih dugometražnih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

Odluke o nagradama doneo je žiri čija je predsednica bila glumica i producentkinja iz Zagreba Sanja Vejnović, a članovi srpski glumac Slavko Štimac i reditelj i dramaturg Miroslav Momčilović.

Vejnovićeva i Štimac su uručili Veliku statuetu Sofest predstavniku vodećeg producenta "Četvrtog čoveka" Marku Jociću iz kompanije "Viktorija film" i Vesni Bošković iz koproducentske kuće "PFI studos".

Istom filmu pripalo je i priznanje žirija kritike, srpske sekcije Fipresci.

Statuete Sofest primili su reditelj Zečević, kao i koscenaristi filma "Ljubav i drugi zločini" – Stefan Arsenijević, Srđan Koljević i Bojan Vuletić.

Popularni glumac Kojo primio je nagradu za glavnu ulogu u filmu "Četvrti čovek", a Anica Dobra za glavnu ulogu u filmu "Ljubav i drugi zločini".

{YouTubeVideo id=QwMf3b0Do3A}

Dodeljena je i nagrada publike – statueta Sloboda, koju je dobio film "Miloš Branković", a nagradu je primio reditelj Nebojša Radosavljević.

Direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić saopštio je da je uvedeno novo priznanje, za dobar kontakt sa Sopotom i publikom Sofesta.

On je gostu festivala, glumcu Petru Božoviću uručio čuturicu rakije i bocu sopotskog vina.

Dok su svi nagrađeni zahvaljivali na priznanjima, aplauzi mnogobrojne publike potvrdili su da se i gledaoci slažu sa odlukama žirija.

Zahvalila se i Vejnovićeva – Sopotu na gostoprimstvu i publici na interesovanju, dodajući da je ovde srela drage stare kolege i upoznala nove talentovane filmske stvaraoce.

Prethodno je van konkurencije prikazan film "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića, koji je izazvao veliko interesovanje publike.

Prema podacima organizatora – Direkcije Festa, glavni i prateće programe Sofesta pratilo je oko 12.000 ljudi.

IZvor:B92