Home [treninzi] Škola nove politike – druga generacija

Škola nove politike – druga generacija

55
0

 Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje konkurs za drugu generaciju od 60 studenata/kinja Škole nove politike, koja će početi u oktobru 2008. Škola je namenjena mladim aktivistima/kinjama političkih partija i nevladinih organizacija, studentima/kinjama i novinarima/kama. Naši predavči/ce su istaknuti profesori/ke iz Srbije i regiona, aktivisti/kinje za ljudska prava, ambasadori sa radnim iskustvom na Balkanu kao i eksperti iz oblasti javnog zagovaranja. Oni koji žele da apliciraju za Školu trebalo bi da računaju na intenzivan kurs Škole: predavanja se održavaju svake nedelje, a seminari svake treće nedelje.

Škola traje šest meseci i podeljena je na tri dela koji pokrivaju tri tematske celine:

1) Kreiranje nove politike – kako kreirati aktivnu politiku u 21. veku u kontekstu nasleđa bivše Jugoslavije

2) Suočavanje s prošlošću – concept i praksa

3) Terenski rad u lokalnim zajednicama kroz aktivizam i javno zastupanje

Škola će se održavati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. U svakom od ovih gradova 20 izabranih kandidata/kinja slušaće tročasovno predavanje svake nedelje. Škola uključuje četiri seminara bazirana na strategiji janvog zagovaranja, ljudskih prava, veština akademskog pisanja i jedan seminar političkih veština.

Kandidati/kinje iz Vojvodine pohađaće predavanja u Novom Sadu, a oni sa juga Srbije u Nišu. Inicijativa će pokriti putne troškove svim stidentima/kinjama koji ne žive u gradu u kojem se Škola održava. Osim toga, neka predavanja i konferenije biće održani samo u jednom od ova tri grada, a svi studenti/kinje će biti u obavezi da pohađaju ova predavanja. Inicijativa će dodeliti pune stipendije nekim studentima/kinjama, u zavisnosti od njihovih aplikacija i intervjua. Ostali studenti će morati da snose deo troškova pohađanja Škole.

Za prijavu je potrebno da pošaljete Motivaciono pismo, u kojem ćete objasniti zašto bi trebalo baš Vas da primimo na Školu, ukratko – zašto ste Vi odgovarajući kandidat/kinja. Opišite i Vaše planove/angažovanja u budućnosti, kao i Vaš stav o skorijoj prošlosti i njenom nasleđu. Motivaciono pismo bi trebalo da sadrži Vaša dosadašnja iskustva. Takođe je potrebno da pošaljete dva pisma preporuke osoba sa kojima ste radili, iz političke partije/organizacije ili Vaših profesora. Kao treći deo aplikacije, trebalo bi da ispunite upitnik koji možete naći na www.yihr.org. Aplikaciju dostavite ili pošaljite na adresu:

Inicijativa mladih za ljudska prava

(NPS Aplikacija)

Kondina 26-II

11000 Beograd, Srbija

Za dodatna pitanja, molimo kontaktirajte nas e-mejlom nps@yihr.org do 22. jula 2008.

Rok za prijavu je 22. jul 2008. Kandidati koji budu ušli u uži krug biće obavešteni tokom druge nedelje avgusta, a intervjui će biti održani u septembru.

Škola počinje 6. Oktobra 2008.

Smernice za pisanje Motivacionog pisma i Aplikaciju možete preuzeti ovde