Home [njuz] Sumnjivi troškovi fakulteta

Sumnjivi troškovi fakulteta

53
0

 Gotovo 95 odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu podržava zahtev Studentskog parlamenta da fakulteti koji su povećali školarinu dostave obrazloženje te odluke, kao i specifikaciju troškova, pokazala je analiza „Prosvetnog pregleda“ i agencije Ipres. Manje od jednog procenta, njih 0,8 odsto se usprotivilo tom zahtevu, dok je 4,7 odsto uskratilo bilo kakav odgovor, navedeno je u anketi objavljenoj u listu prosvetnih radnike Srbije i Republike Srpske.

U anketi, sprovedenoj krajem maja, učestvovala su 963 studenta UB, a situaciju je otežalo i to što su fakulteti uveli „taksu“ za svaki preneti ispit, kako za samofinansirajuće tako i za studente na budžetu, o čemu su studenti takođe dali svoje mišljenje.

Više od 82 odsto anketiranih protivi se što će morati da plate i za svaki preneti ispit, osim novoustanovljenog „nameta“ za školarinu, koja je povećana i pored preporuke organa univerziteta i Ministarstva prosvete da se to ne čini i činjenice da je prosečna plata u republici nešto veća od 32.000 dinara.

Organizacije studenata, Studentski parlament, Pokret „Nezavisni studenti Beogradskog univerziteta“, kao i studenti Arhitektonskog fakulteta, protestovali su zbog većih školarina na desetak fakulteta, a kako je Tanjugu ranije rečeno u Studentskom parlamentu, specifikaciju troškova po zahtevu parlamenta od 27. maja dostavio je samo Pravni fakultet.

U anketi je učestvovalo 48,9 odsto studenata muškog i 51,1 odsto ženskog pola. Najbrojniji studenti, kada je u pitanju godina starosti, bili su 24-godišnjaci sa zastupljenošću od 19,6 odsto i 21-godišnjaci sa zastupljenošću od 19,0 odsto.

Najzastupljeniji učesnici u anketi bili su studenti Pravnog fakulteta – 20,5 odsto, Ekonomskog – 17,9 i Farmaceutskog – 11,2 odsto, a ostali učesnici ankete sa drugih fakulteta bili su zastupljeni sa po manje od deset odsto.
 
Izvor: Glas javnosti