Home [njuz] Ko ne buba, prepisuje

Ko ne buba, prepisuje

45
0

 UČENICI u Srbiji "razbili" su i ove godine kvalifikacioni ispit. Prema nezvaničnim rezultatima, na testu iz srpskog jezika osmaci su u proseku osvojili oko 11 poena, što znači da je bilo mnogo đaka koji su dobili maksimalnih 20 bodova! Rešenja zadataka iz matematike još se preračunavaju, pa još nije poznato koja je srednja ocena, s obzirom na to da su ovi zadaci bili malo teži. Posle ovako dobrih rezultata postavlja se pitanje da li su nam deca tako pametna ili je prepisivanje prevršilo svaku meru?

U Ministarstvu prosvete smatraju da je normalno što su osmaci osvojili dosta poena, jer im je sve unapred "servirano". Na testovima su bili zadaci koje su oni u zbirkama provežbavali proteklih šest meseci.
– Kada u isto vreme oko 80.000 dece radi test, a na njih pazi oko 10.000 nastavnika, ne možemo garantovati apsolutnu objektivnost – priznaje Bogoljub Lazarević, predsednik Republičke upisne komisije. – I u svakodnevnoj nastavi ima prepisivanja, jer neki profesori to tolerišu, a neki ne dozvoljavaju prevare. Na ovu temu se mnogo priča, ali niko nije ponudio konkretne podatke i dokaze da je toga bilo.
Lazarević kaže da su baš zbog takvih situacija dozvolili i prisustvo mama i tata iz saveta roditelja, koji su bili u učionicama za vreme testova. Druga mera opreza bila je da su uvedeni profesori iz srednjih škola, koji su pregledali zadatke.
U Forumu beogradskih gimnazija, ipak, sumnjaju da su učenici savladali gradivo i tvrde da su odlični rezultati, godinama unazad, posledica prepisivanja.
– U Ministarstvu ne postoji nikakva evidencija da je neko varao na testovima – tvrdi Miodrag Sokić, predsednik Foruma. – Stizale su prijave, ali niko do sada nije sankcionisan. To je postalo potpuno uobičajeno i učenici se ne stide da to priznaju, a profesori znaju i tolerišu. U manjim sredinama je najgora situacija, jer su sve to "komšijska deca", kojoj "treba pomoći".
Kao slikovit primer Sokić navodi da su u brojnim školama đaci sa jako lošim prosekom i "dvojkom" iz srpskog i matematike osvajali po 20 poena na prijemnom. U Ministarstvu, međutim, odgovaraju da to nije dokaz da su prepisivali, već da postoji mogućnost da su zadatke naučili napamet.
Osmaci su pre početka ispita upozoreni da će "puškice", sveske, podsetnici, "bubice", ukoliko budu pronađeni za vreme polaganja prijemnog biti oduzeti, a da će učenik biti strogo kažnjen. To se, ipak, nikada nije dogodilo, iako se i đaci i profesori slažu da bez "proveravanja" rešenja sa drugarom u klupi ispred, ili sa vešto pripremljenim drugim "pomagalima" polaganja nema.

PROMENE
PREDSEDNIK upisne komisije Bogoljub Lazarević kaže da je bilo predloga da se pooštre kriterijumi upisa i da će od sledeće godine možda učenicima biti potrebno više poena da bi položili test. Postoji mogućnost i da se zadaci iz zbirke bar malo promene, kako đaci ne bi učili odgovore napamet.

NEPRAVILNOSTI
OSIM slučaja osmaka u OŠ "Dositej Obradović" u Vranju, koji su umesto testa "jedan" radili zadatke pod šifrom "četiri", nije prijavljena nijedna nepravilnost na kvalifikacionom ispitu. Deci će biti priznati rezultati, a direktor škole će odlučiti da li će i kako kazniti svog pomoćnika koji je "prečuo" broj testa.

Izvor:Novosti