Home [treninzi] ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA ZA MLADE

ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA ZA MLADE

29
0

 Ako si srednjoškolka/srednjoškolac (uključuju se oni koji su završili srednju školu 2008. g, ali ne i oni koji su je upisali 2008. g.) iz Srbije, želiš da učiš, da upoznaješ vršnjake iz svoje zemlje, proširiš svoja iskustva, družiš se… i ako uviđaš da u društvu postoje problemi, imaš potrebu da ih rešavaš i aktivno menjaš društvo u kome živiš, smatraš da o tome nemaš dovoljno znanja… ako želiš da čuješ ono što ti društvo u kome živiš nikako ne omogućava da čuješ, ali i uradiš… Cilj ove škole je, između ostalog, da vas upozna sa teorijom i idejom ljudskih i dečjih prava, principima demokratije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, kao i da kod vas razvije kritičko mišljenje.

Naredne dve, 27. i 28. po redu, "Škole ljudskih prava za mlade", koje organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, održaće se od 20. do 29. avgusta 2008. godine. Za školu se prijavljujete tako što ćete popuniti prijavu. Škola je besplatna, a troškovi puta se refundiraju.

Prijavu 
pošaljite na  e-mail na obrazovanjeho@gmail.com.
<b>Krajnji rok za aplikaciju je 15. avgust 2008. god. do 20h.

BIĆE OBAVEŠTENI SAMO ONI ČIJE SU APLIKACIJE ODOBRENE i to do 16. avgusta do 20h elektronskim putem.

Slanjem prijave ulazite u krug za izbor polaznika. Ukupan broj polaznika je 40 (20 polaznika po školi – tako da će polaznici biti podeljeni u dve grupe). Škole će se održavati paralelno, tako da će svi polaznici doći i otići istog dana. Svi će biti smešteni na istom mestu, samo će se rad odvijati po grupama, u nekom hotelu, u nekom od gradova u Srbiji ili, pak, u neposrednoj okolini nekog grada. Do sada su škole održavane u Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Pazaru, Novom Sadu, Beogradu, Kanjži, na Paliću, Fruškoj gori…

Informacije o mestu, hotelu, programu i ostalim pojedinostima dobiće oni čije aplikacije budu odabrane.

Projekat "Škola ljudskih prava za mlade" traje još od 2000. godine, u okviru regionalnog projekata škola za mlade Zapadnog Balkana. Pored istih škola koje se organizuju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, u Srbiji škole organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u saradnji sa Norveškim helsinškim odborom.

Kroz ovaj program škola u Srbiji prošlo je više od 500 učenika srednjih škola i studenata iz svih krajeva Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku, polnu, etničku ili drugu pripadnost. Neki polaznici ovih škola danas su aktivisti Omladinskih grupa pri Helsinškom odboru u Srbiji, i to u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu. Zaječaru i Novom Pazaru. U tim ćete grupama moći da budete aktivni i vi, a možda će neki od vas inicirati osnivanje grupe u svom gradu!

Posetite našu www.facebook.com stranicu “Škola ljudskih prava za mlade” ili sajt www.humanrightschools.org