Home [konkursi] Konkurs za kolibu ljubavi

Konkurs za kolibu ljubavi

73
0

 Na poznatom Umetničkom brdu, biće podignuta uz već postavljeni "Kamen ljubavi", kojeg je tu na Dan zaljubljenih 14. februara, postavilo Udruženje radnika umetnika Srbije (URUS) čije sedište je u ovom gradu, biće podignuta i "Koliba ljubavi".
Konkurs za idejno rešenje "Kolibe ljubavi" traje od petka do 1. septembra.

– Koliba obavezno mora da bude drvena. Pobednik konkursa dobiće vrednu umetničku sliku, a predlozi idejnog rešenja treba da se pošalju na adresu URUS, Natalije Carević 42, Gornji Milanovac – kaže slikar Radojko Solujić, predsednik ovog udruženja.
"Koliba" i "Kamen" zajedno će činiti celinu, koja će biti originalan simbol iskrene ljubavi. Mesto zakletvi, sklapanja veridbi, brakova…
– Baš zahvaljujući smotrama URUS na Umetničkom brdu, likovnim kolonijama u drugim mestima Srbije i u Crnoj Gori, mnogo umetnika je već sklopilo brakove. Zato želimo, da ovaj mini kompleks bude i ishodište novih umetničkih talenata. "Srbija šume" su nam, zaslugom direktora Šumske uprave Milana Uzelca, dale stabla, od kojih će biti isečena brvna i daske za "Kolibu ljubavi", po zamisli najboljeg projektanta – kaže Solujić.
"Kamen ljubavi" je monolitna stena teška devet tona, na koju su u crvenom afričkom mermeru, uklesani prigodni stihovi Desanke Maksimović: "Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu, dan mi je kad tvoje se oči vrate, i noć kad ponovo od mene odu". Odabrao ih je žiri, na čelu sa pesnikom Dobricom Erićem. Iznad stihova, filigranski je uklesan orao u uzletu, simbol snage i odvažnosti. Na steni je slika pružene devojačke ruke.
Ovo obeležje u slavu ljubavi, postavljeno je po ideji članica URUS Marine Ilić, Verice Brković, Slavice Ridek, Snežane Obradović, Đurđe Pavlović i drugih.
– Po onom verovanju, ko dotakne "ludi kamen" brzo stupa u brak. Ovo nije obični "ludi", nego kamen sa mnogo višim, filozofskijim smislom. Prvi takav simbol ljubavi u svetu – kažu ove mlade dame.
– "Kamen ljubavi" i "Koliba ljubavi" biće deo simbolike mog romana – najavljuje Marina Ilić.

POKRETNA, KAO PASTIRSKA?
NEKI predlažu, da "Koliba ljubavi" bude kao pastirska koliba, odomaćena na obližnjim planinama Suvobor, Maljen i Povlen prošlih vekova. Bila je pokretna, prevlačili bi je po potrebi, kad stada popasu livade. Izgledala je ovako: postolje kao sanke, napred ruda za koju su uprezani volovi, a gore, ugodna drvena "garsonjera" sa krevetima, furunom, špajzom i slično – objašnjava Solujić.

Izvor:Novosti