[ youth.rs ]

Konkurs za kolibu ljubavi

Na poznatom Umetničkom brdu, biće podignuta uz već postavljeni "Kamen ljubavi", kojeg je tu na Dan zaljubljenih 14. februara, postavilo Udruženje radnika umetnika Srbije (URUS) čije sedište je u ovom gradu, biće podignuta i "Koliba ljubavi".
Konkurs za idejno rešenje "Kolibe ljubavi" traje od petka do 1. septembra.

– Koliba obavezno mora da bude drvena. Pobednik konkursa dobiće vrednu umetničku sliku, a predlozi idejnog rešenja treba da se pošalju na adresu URUS, Natalije Carević 42, Gornji Milanovac – kaže slikar Radojko Solujić, predsednik ovog udruženja.
"Koliba" i "Kamen" zajedno će činiti celinu, koja će biti originalan simbol iskrene ljubavi. Mesto zakletvi, sklapanja veridbi, brakova…
– Baš zahvaljujući smotrama URUS na Umetničkom brdu, likovnim kolonijama u drugim mestima Srbije i u Crnoj Gori, mnogo umetnika je već sklopilo brakove. Zato želimo, da ovaj mini kompleks bude i ishodište novih umetničkih talenata. "Srbija šume" su nam, zaslugom direktora Šumske uprave Milana Uzelca, dale stabla, od kojih će biti isečena brvna i daske za "Kolibu ljubavi", po zamisli najboljeg projektanta – kaže Solujić.
"Kamen ljubavi" je monolitna stena teška devet tona, na koju su u crvenom afričkom mermeru, uklesani prigodni stihovi Desanke Maksimović: "Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu, dan mi je kad tvoje se oči vrate, i noć kad ponovo od mene odu". Odabrao ih je žiri, na čelu sa pesnikom Dobricom Erićem. Iznad stihova, filigranski je uklesan orao u uzletu, simbol snage i odvažnosti. Na steni je slika pružene devojačke ruke.
Ovo obeležje u slavu ljubavi, postavljeno je po ideji članica URUS Marine Ilić, Verice Brković, Slavice Ridek, Snežane Obradović, Đurđe Pavlović i drugih.
– Po onom verovanju, ko dotakne "ludi kamen" brzo stupa u brak. Ovo nije obični "ludi", nego kamen sa mnogo višim, filozofskijim smislom. Prvi takav simbol ljubavi u svetu – kažu ove mlade dame.
– "Kamen ljubavi" i "Koliba ljubavi" biće deo simbolike mog romana – najavljuje Marina Ilić.

POKRETNA, KAO PASTIRSKA?
NEKI predlažu, da "Koliba ljubavi" bude kao pastirska koliba, odomaćena na obližnjim planinama Suvobor, Maljen i Povlen prošlih vekova. Bila je pokretna, prevlačili bi je po potrebi, kad stada popasu livade. Izgledala je ovako: postolje kao sanke, napred ruda za koju su uprezani volovi, a gore, ugodna drvena "garsonjera" sa krevetima, furunom, špajzom i slično – objašnjava Solujić.

Izvor:Novosti 

Exit mobile version