Home [njuz] Školarine kao na državnim fakultetima

Školarine kao na državnim fakultetima

55
0

 Jedini koji zadovoljno trljaju ruke zbog najavljenog poskupljena školarina na državnim univerzitetima su privatni fakulteti. Cene studiranja su se skoro izjednačile, a uslovi u kojima studenti rade su, kažu, mnogo bolji. Studenti koji se odluče da školovanje nastave na privatnim visokoškolskim ustanovama moraće da izdvoje od 900 do 4.600 evra po godini.

Maturanti čiji roditelji imaju nešto dublji džep već sada mogu da predaju dokumenta i prijave se za polaganje prijemnog ispita na većini fakulteta čiji osnivač nije država. Ispiti će biti održani od 27. juna do 4. jula, a ko je dobio indeks znaće do 15. jula.
– Dokumenta ćemo primati od 16. do 29. juna, a prijemni ispit biće održan 2. jula. Osim svedočanstva, uverenja o položenoj maturi i izvoda iz matične knjige rođenih budući brucoši treba da uplate i 3.000 dinara na ime troškova za polaganje prijemnog. Trudili smo se da školarine budu prilagođene finansijskim prilikama u zemlji, tako da su od 1.000 do 1.500 evra. Oni koji se odluče za jedan od naših fakulteta, kojih je devet, mogu biti sigurni da će dobiti maksimalnu pažnju profesora i uslove kakve imaju i njihove kolege širom sveta – kažu za „Blic“ na Univerzitetu „Megatrend“ primenjenih nauka.

Iako privatni, Univerziteta „Megatrend“ pruža mogućnost kandidatima, koji posle prijemnog ispita na konačnoj rang-listi zauzmu prvih deset mesta, da budu oslobođeni plaćanja školarine za tu godinu. Takođe, studenti koji u toku jedne školske godine, a u redovnim ispitnim rokovima za tu školsku godinu ostvare prosek preko 9,70 i 60 ESPB bodova, sledeće školske godine mogu da se školuju o trošku Univerziteta. Stipendije i olakšice za studente predviđeni su i na Fakultetu za pravne i poslovne studije.
– Kandidati koji imaju Vukovu diplomu biće oslobođeni školarine pri upisu prve godine, a oni koji su bili odlični u srednjoj školi plaćaće samo 50 odsto. Povlastice važe i za maturante koji dolaze iz ustanova socijalne zaštite i hraniteljskih porodica. Oni koji su bili odlični u prvoj godini biće oslobođeni školarine. Prošle godine školarina je iznosila 1.470 evra – kažu u službi za studentska pitanja Fakulteta za pravne i poslovne studije u Novom Sadu i dodaju da su oni jedini privatni fakultet koji je u prvom krugu akreditacija dobio dozvolu za rad.
Privatni fakulteti su sve popularniji među mladima, pogotovo od kako su se cene studija na državnim fakultetima skoro izjednačile sa privatnim. O tome svedoči i maturantkinja Teodora Ribić koja je završila Pravno-birotehničku školu u Beogradu.

Veliki sam tremaroš i plašim se da ću zbog toga uraditi lošije prijemni i neću upasti na budžet. Zato ću konkurisati i na privatni fakultet jer, ako budem ispod crte na Pravnom fakultetu, sigurno ću preći na „Union“. Ako već plaćam, onda hoću da znam gde mi idu pare. Moj brat je već na privatnom fakultetu i uslovi studiranja su neuporedivo bolji – objašnjava Teodora.
Konkurs za upis na državne fakultete već je raspisan a prijave za kvalifikacione ispite podnose se od 23. do 25. juna.

Cene studija na privatnim fakultetima
Potrebna dokumenta
svedočanstvo
uverenje o položenoj maturi
izvod iz matične knjige rođenih
3.000 dinara na ime troškova za polaganje prijemnog

Univerzitet BK 2.000-4.500
Evropski univerzitet 2.400
Megatrend oko 1.500
Singidunum 1.200-2.900
Union 900-2.700
Akademija za diplomatiju i bezbednost 4.600
Fakultet za pravne i poslovne studije oko 1.500
Akademija lepih umetnosti oko 1.600
Fakultet za menadžment malih i srednjih fakulteta 1.700
Napomena: Cene su u evrima

Rokovi
Prijavljivanje
do 29. juna
Prijemni ispiti
od 27. juna do 4. jula
Objavljivanje lista
do 15. jula

Izvor:Blic