Home [njuz] Naši akademci studiraće u šest država EU

Naši akademci studiraće u šest država EU

47
0

 Univerzitet u Novom Sadu je u program mobilnosti “Kampus Evrope” (kao jedini univerzitet iz Srbije) ušao krajem 2003, a prvi studenti na razmeni bili su iz oblasti fizike u 2003/4, da bi narednih godina svoje učešće postepeno proširivio na sve više oblasti i time omogućio svojim i stranim studentima znatno širi spektar mobilnosti.

Tako će u 2008/9. UNS ostvariti razmenu studenata u osam oblasti: fizici, biohemiji, biologiji, turizmu i demografiji, elektrotehnici i mašinstvu, pravu, slavistici i medicini, ističe Ivana Vujkov iz Kancelarije za međunarodnu saradnju UNS-a.

Sledeće školske godine na partnerskim univerzitetima u Portugalu, Španiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Italiji i Francuskoj studiraće osam studenata Prirodno-matematičkog, Fakulteta tehničkih nauka, Medicinskog, Pravnog i Filozofskog fakulteta, čiji studijski boravak u inostranstvu sufinansira Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, a šansu da o svom trošku idu u razmenu imaće još najviše 16 akademaca. Oni će boraviti na šest partnerskih univerziteta: u Aveiru (Portugal), Alkali (Španija), Grajfsvaldu (Nemačka), Nansiju (Francuska), Luksemburgu (Luksemburg) i Trentu (Italija). Za razliku od većine evropskih programa razmene, koji se odvijaju na englaskom jeziku i traju od tri do šest meseci, program “Kampusa Evrope” traje jednu školsku godinu i podrazumeva učenje jezika zemlje domaćina, što je i uslov za dobijanje sertifikata.

Po rečima rektorke UNS-a, prof. dr Radmile Marinković-Nedučin, Kampus Evrope naročito promoviše ideju “jedinstva u različitostima” kao jednu od osnovnih evropskih vrednosti, kombinujući sticanje akademskih kvalifikacija s razvojem svesti o evropskom identitetu studenata, čime akademci postaju pravi građani Evrope. Zahvaljujući ovom programu, u tekućoj akademskoj godini oko 150 studenata iz Evrope, s 18 univerziteta iz 15 zemalja, boravi na jednogodišnjim studijama na jednom od partnerskih univerziteta, a među njima je i devet studenata UNS-a. U mreži “Kampusa Evrope” ukupno je 18 univerziteta iz 15 zemalja (iz 13 zemalja EU, Srbije, Rusije i Turske).

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj sufinansiraće jednogodišnji studijski boravak, u okviru “Kampusa Evrope”, osam studenata UNS-a na evropskim univerzitetima u 2008/9, i to s po 3.000 do 5.000 evra, u zavisnosti od zemlje u koju idu i troškova školarine. Ove stipendije dobili su: Ivana Imerovski, Nevena Živanović, Svetlana Đokić i Kristina Đorđević s Prirodno-matematičkog fakulteta, Goran Lazić s Fakulteta tehničkih nauka, Aleksandra Petković s Filozofskog, Svetlana Petrov s Medicinskog i Aleksej Stepanov s Pravnog fakulteta.

Otvaraju se novi horizonti

Kristina Đorđević studentkinja je astronomije s astrofizikom na PMF-u (prosek 9,45), a naredne školske godine studiraće na Univerzitetu u Trentu (Italija). Ne zna italijanski, ali najavljuje da će ga učiti tokom leta, pa do polaska u Italiju. Kreće 1. septembra i u Trentu će boraviti do 1. jula 2009.

– Ovo je izvanredna prilika i izazov koji bi trebalo da mi otvori šanse za dalje studiranje, odnosno pokušaću da dobijem stipendiju za master studije negde u inostranastvu. Svakako, ovaj izlazak iz zemlje omogućiće mi nova poznanstva, raširiti vidike za dalju akademsku karijeru – kaže Kristina, i ističe pozitivna iskustva kolega s PMF-a koji su već bili u razmeni “Kampus Evrope”.

Student inženjerskog menadžmenta na FTN-u Goran Lazić sprema se za Aveiro, u Portugalu, i objašnjava da je s Univerzitetom na koji ide UNS prethodnih godina ostvario vrlu uspešnu razmenu. I on ima prosek veći od 9 i ističe da ne bi mogao da otputuje da nije bilo finansijske pomoći Pokrajinskog sekretarijata.

– Posebno mi je drago što ćemo mi koji se spremamo za razmenu u 2008/9. ovih dana imati sastanak sa studentima iz Aveira koji ove školske godine borave na našem univerzitetu. Biće to prilika da saznamo kako je na njihovom univerzitetu, o životu u Portugalu, o tome kako im je u Novom Sadu… Preko leta ću početi da učim portugalski, a kada stignem tamo, dve nedelje pre početka školske godine pohađaću intenzivni kurs zajedno sa studentima iz drugih evropskih zemalja koji dolaze u razmenu – kaže Goran, koji je imao sreće da ove godine, preko studentske strukovne organizacije, dvaput putuje u inostranstvo, u Francusku i Poljsku.

Goran ističe da većina mladih iz Srbije nema mogućnosti da putuje u inostranstvo, a često prvi put “vide sveta” na maturantskoj ekskurziji. Zato su, smatra on, posebno značajni svi programi razmene studenata, a ovaj “Kampusa Evrope” je izuzetan jer omogućuje mladom čoveku da gotovo godinu dana živi i uči u drugoj zemlji.

Novosadski univerzitet prvi put će u 2008/9. ostvariti razmenu s Univerzitetom u Luksemburgu, a “prva lasta” ove saradnje biće Aleksej Stepanov, student Pravnog fakulteta.

– Konkurisao sam za “Kampus Evrope” jer me privukla ova jedinstvena prilika za usavršavanje, pošto je Pravni fakultet Luksemburškog univerziteta jedan od najeminentnijih u Evropi. Posebno mnogo će mi značiti i mogućnost da upoznam kulture evropskih zemalja, ljude, steknem nova prijateljstva tamo, jer ćemo jednog dana, nadam se vrlo skoro, i mi postati deo porodice evropskih zemalja – objašnjava Aleksej, i dodaje da će u prvom semestru slušati predavanja na engleskom, a istovremeno će pohađati časove francuskog, kako bi u drugom semestru nastavu pratio na tom jeziku.

Na Univerzitetu u Grajfsvaldu, u Nemačkoj, treću godinu medicine studiraće Svetlana Petrov, studentkinja Medicinskog fakulteta. Nemački je učila četiri godine u srednjoj školi, a kod svojih nemačkih domaćina pohađaće i šestonedeljni intenzivan kurs, pre nego što, polovinom oktobra, počnu fakultetska predavanja.

– Zimus, kada je objavljen konkurs za “Kampus Evrope”, prvi put sam čula za ovaj program. Raspitala sam se o ovoj razmeni i čula da je super i da je prilika koju ne treba propustiti. Ispunjavala sam sve uslove konkursa i, eto, izabrana sam – kaže Svetlana. – Očekujem da ću u Nemačkoj tečno progovoriti njihov jezik, steći nova prijateljstva, možda tamo smislim neke nove planove za budućnost. Ova razmena svakom pojedincu otvara mnoge nove horizonte.

Izvor:Dnevnik