Home [njuz] Europass

Europass

71
0

Planirali ste da se uključite u neki obrazovni program, tražite li posao ili želite steći radno iskustvo u inostranstvu, jako je važno da svoje veštine i sposobnosti jasno prezentujete.

Europass vam pomaže da:

  • svoje veštine i kvalifikacije prezentujete na način ujednačen u celoj Evropi
  • ostvarite veću mobilnost širom Europe

Europass se sastoji od pet dokumenata:

  • dva dokumenta (Europass curriculum vitae (CV)) i Europass Language Passport) koje ispunjavate sami;
  • tri dokumenta (Europass Certificate Supplement, Europass Diploma Supplement i Europass Mobility), koje ispunjavaju i izdaju odgovorne ustanove
  • Europass Curriculum Vitae (CV)

Ako želite koristiti Europass, možete početi ispunjavanjem Europass životopisa. On vam omogućava da istaknete svoje veštine i sposobnosti, a lako mu se mogu dodati drugi Europass dokumenti. Europass životopis zamenjuje tzv. evropski životopis (European CV), pokrenut 2002.

Europass životopis može se koristiti na dva načina. Sledeći upute i primere, sami možete on-line ispuniti obrazac te nakon toga elektronskim putem primiti ispunjen dokument, ili u svoj računar snimiti dokumente dostupne na internet stranicama (prazan obrazac, upute, primere i naslovnu stranicu), te ih potom slobodno koristiti.

Ovde možete preuzeti:

  • šablon (MS Word format, 45 KB, engleski jezik)

Europass Language Passport

Europass Language Passport omogućava vam da opišete svoje poznavanje stranih jezika, što je jako važno za obrazovanje i rad unutar Evrope.
I ovaj dokument možete koristiti na dva načina – ispuniti ga on-line, sledeći uputstva i primere, i zatim primiti vaš Language Passport dokument elektronskim putem, ili možete snimiti dokumente dostupne na internet stranicama (prazan obrazac, uputstva, primere i naslovnu stranicu) u svoj računar i slobodno ih koristiti.

Ovde možete preuzeti:

  • šablon (MS Word format, 45 KB, engleski jezik)

Europass Certificate Supplement

Ovaj dokument se izdaje osobama koje već imaju stručni sertifikat; pruža dodatne informacije i pojašnjenja o originalnom sertifikatu, što može biti jako korisno za poslodavce i ustanove izvan zemlje u kojoj je izdata.

Europass Certificate Supplement izdaju ovlašćene ustanove. Ovaj dokument ne zamjenjuje originalni sertifikat, niti je deo koji jamči automatsko priznavanje.

Ovde možete preuzeti:

Europass Diploma Supplement

Europass Diploma Supplement se izdaje osobama koje su diplomirale na nekoj od ustanova visokog obrazovanja kao dodatak diplomi, s ciljem pojašnjavanja njihovih kvalifikacija, pogotovo zemljama izvan one u kojoj je izdata originalna diploma.

Ovaj dokument ne zamjenjuje originalnu diplomu, niti je deo koji jamči automatsko priznavanje.

Ovde možete preuzeti:

Europass Mobility

Europass Mobility je dokument koji se tiče organiziranog boravka u inostranstvu u nekom vremenskom razdoblju u svrhu obrazovanja ili obučavanja. To može biti, na primer: rad u nekoj firmi, učestvovanje u programu razmene studenata, volonterski rad u nevladinoj organizaciji itd.

Ovaj dokument ispunjavaju obe ustanove uključene u program.

Ovde možete preuzeti:


Izvor: http://europass.cedefop.eu.int.
Stranica je višejezična (engleski, francuski, nemački, švedski, danski,holandski, grčki i španski), stoga većinu materijala za preuzimanje možete naći na više jezika.