Home [ knjige/tribine ] Promocija EU programa otvorenih za studente u Srbiji

Promocija EU programa otvorenih za studente u Srbiji

57
0

 Šef Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji, ambasador Žozep M. Ljoveras, prof. Stefan Dukanđiev, međunarodni koordinator za Tempus program i dekan Filološkog fakulteta, prof. dr Slobodan Grubačić u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu predstaviće 5. juna 2008. godine na Filološkom fakultetu programe Evropske unije koji su namenjeni studentima u Srbiji. Biće predstavljeni programi Tempus i Erasmus Mundus, zahvaljujući kojima studenti dobijaju priliku da završe master studije u zemljama EU, odnosno da deo svojih studija, bez obzira na godinu na koju su upisani, provedu na jednom od univerziteta u EU.

Prisutni studenti će moći da saznaju više o konceptu evropskog obrazovanja, razmeni studenata i evrpskim stipendijama koje stoje na raspolaganju studentima u Srbiji.
Prezentacija počinje u 12 časova u sali 11 Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Erasmus Mundus je program koji promoviše jedinstveni evropski obrazovni prostor u kome se može steći izuzetno visoko obrazovanje.
Jedan od ciljeva je i uspostavljanje što bolje saradnje i razmene iskustava sa zemljama koje nisu članice EU. Kroz program se finansiraju master studije koje se sprovode u više zemalja Evropske unije, a pomaže se i sprovođenje većeg dela ovih studija u zemljama koje nisu članice EU.

Takođe, program omogućava i stipendije za studente koji žele da master studije završe na univerzitetima u EU. Godišnja stipendija iznosi 21 000 evra.

Ukupan budžet za Erasmus Mundus iznosi 230 miliona evra, od čega se 90% sredstava koristi za finansiranje stipendija za studente i nastavnike. Naredni konkurs predviđen je za jesen 2008. godine, a očekivani budžeti za Srbiju iznosiće preko 2 miliona evra.

Tempus je najznačajni program Evropske komisije koji podržava reformisanje sistema visokog obrazovanja u skladu sa principima Bolonjskog i Lisabonskog procesa.
Program se realizuje u 27 zemalja koje nisu članice Evropske unije, a u saradnji sa članicama EU. Ovaj program se u Srbiji sprovodi od 2001. godine i do sada je kroz projekte uloženo 26 miliona evra u visoko obrazovanje u Srbiji.

Do sada finansirani projekti odnosili su se na reformu i modernizaciju studijskih programa, uvođenje evropskog sistema prenosa bodova, uslova studiranja, reformu institucija, kao i različite sistemske reforme čiji je cilj unapređenje visokog školstva u Srbiji u celini.

Trenutno se u Srbiji sprovodi oko 50 projekata, a od jeseni se očekuje objavljivanje reazultata selekcije prvog konkursa četvrte faze programa u kome je za projekte koji se sprovode u Srbiji izdvojeno 5.6 miliona evra.

Dodatne informacije o programima Evropske unije namenjenim studentima iz Srbije možete pronaći na zvaničnim prezentacijama Tempus i Erasmus.
  +2   
Izvor: Studentski Svet