Home [njuz] Studenti najavljuju proteste

Studenti najavljuju proteste

43
0

 Nakon što je gotovo polovina fakulteta Beogradskog univerziteta povećala cene školarina za školsku 2008-2009. godinu, o ovom problemu u ponedeljak će raspravljati Studentski parlament, potvrdio je za Danas Aleksandar Jović, sekretar Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici akademaca izražavaju nezadovoljstvo zbog odluka fakultetskih organa o poskupljenju školarina, dok uprave fakulteta odgovaraju da se taj novac troši isključivo za materijalne troškove i poboljšanje uslova studiranja.
Poskupljenje od 2.000 do 30.000 dinara

Elektrotehnički fakultet povećao je cenu školarine za 6.000 dinara, a na smeru za softversko inženjerstvo za 2.000. Na Rudarsko-geološkom školarina je skuplja za 15.000 dinara, na Saobraćajnom za 30.000, na FON za 11.000, Pravnom za 25.000, Pravoslavnom bogoslovskom za 12.000. Troškovi školovanja za samofinansirajuće akademce na Filozofskom su poskupeli za 10.000 dinara, na Filološkom za 29.000, FPN od 8.000 do 15.000 u zavisnosti od smera, Fakultetu bezbednosti za 13.000, Veterinarskom za 20.000, FASPER za 25.000, Matematičkom i Hemijskom za po 10.000, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja za 12.000, na Fizičkoj hemiji za 20.000, a na Geografskom za 2.000 dinara.

Student prorektor Beogradskog univerziteta Marko Milutinović kaže za Danas da su na pojedinim visokoškolskim ustanovama nerealno podignute cene školarina i kao drastičan primer navodi Saobraćajni fakultet, na kome je ta cena povećana za čak 30.000 dinara. Milutinović ne isključuje mogućnost da ponovo dođe do studentskog protesta, navodeći da se "takvi stavovi već čuju među članovima parlamenta".
Bez specifikacije troškova

Student prodekan Saobraćajnog fakulteta, koji je i predsednik Komisije za finansije Studentskog parlamenta Mirko Dimitrijević kaže da ni jedan fakultet parlamentu nije dostavio specifikaciju troškova na osnovu kojih se utvrđuju školarine, kako fakulteti taj novac troše, niti koliko dobijaju od Ministarstva prosvete. Kao pozitivan primer navodi Ekonomski fakultet, na kome su u cenu školarine za samofinansirajuće studente uračunati i udžbenici, dok, kako kaže, na drugim fakultetima samofinansirajući akademci ne dobiju ništa, sem mogućnosti da besplatno prijave ispite tri puta.

Na komentar Mirka Dimitrijevića, studenta prodekana Saobraćajnog fakulteta, da odluku o povećanju školarine nije potvrdio Savet, dekan ove visokoškolske ustanove Slobodan Gvozdenović odgovara da tu odluku donosi dekanski kolegijum. On kaže da školarina na ovom fakultetu nije menjana od 2001. i da su, za razliku od mnogih fakulteta, prošle godine ispoštovali preporuku Senata Beogradskog univerziteta da ne povećavaju cene. To su uradili i na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER). Obrazlažući poskupljenje školarine za 25.000 dinara, dekan Faspera Dobrivoje Radovanović kaže da cena nije menjana tri godine i da ta stagnacija sada mora da se nadoknadi. On napominje da se novac od školarina koristi za pokrivanje materijalnih troškova i da je na ovoj visokoškolskoj ustanovi mnogo toga promenjeno, od klupa i stolica do nabavke kompjutera. Kako kaže, politika fakulteta je takva da studenti školarinu mogu da plate u deset mesečnih rata, a svi čija su primanja po članu porodice ispod 10.000 dinara oslobođeni su plaćanja troškova studija.
Prodekan za organizaciju i finansije na FON-u Milan Martić ističe da školarina na ovom fakultetu nije poskupela, već da je usklađena s rastom indeksa cena na malo. On kaže da studenti nemaju primedbe na iznos školarine, ako se ima u vidu kakve uslove rada dobijaju. Na pitanje kako troše novac od školarina, Martić kaže da fakultet ima pet računarskih učionica i da svake godine deo starih računara zamene novim. Ta sredstva se koriste i za razvoj softvera za studije na daljinu, nabavku literature za biblioteku. On tvrdi da školarine ne odlaze na profesorske plate.
– Plate profesora FON-a su na nivou proseka na Beogradskom univerzitetu, iako smo prema prihodima među prvih pet – ističe Martić.
Od naredne školske godine samofinansirajući studenti Pravnog fakulteta plaćaće školarinu skuplju za 25.000 dinara nego lane, ali će u tu cifru biti uračunati udžbenici i mogućnost da tri puta polažu svaki ispit besplatno, ističe Dragiša Potić, zadužen za odnose s javnošću na Pravnom fakultetu. Ako se ima u vidu da udžbenici koštaju oko 10.000 dinara, a prijava jednog ispita 800 dinara, onda bi studenti plaćali i više od trenutne cene. Uz školarinu od 85.000 dinara Pravni fakultet je najjeftiniji među društvenim fakultetima, kao i u poređenju s privatnim pravnim fakultetima, na kojima za jednogodišnje školovanje treba izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra. Potić podseća da školarina na ovoj visokoškolskoj ustanovi nije menjana poslednje četiri godine.

Izvor:Danas