Home Volontiranje O volonterizmu

O volonterizmu

69
0

Volontiranje se u najširem smilsu definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili celog društva. Ova aktivnost se javlja u raznim oblicima, od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog delovanja zajednice u kriznim periodima, kao i do pokušaja pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba i suzbijanja siromaštva.

Volontiranje je deo istorije gotovo svake civilizacije. I kako počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje sa lokalnim, zavređuje posebnu pažnju. Pažnju koja pravilno usmerena, može dovesti do širenja pozitivnih ideja i akcija sa lokalnog na istorijski, da ne kažemo civilizacijski nivo.

Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama, zemljama u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Ponos i osnova mnogih nevladinih organizacija , profesionalnih udruženja itd., predstavljaju upravo ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju.

To što nemaš debeli novčanik, pasoš i bogate rođake u inostranstvu, ne znači da i ovo leto treba da sediš kod kuće i ogovaraš onekoji su putovali. Tvoje je samo da odgovoriš na sledeća pitanja, a ima ko će da organizuje tvoje letovanje!

 

Želim da:

1. upoznam neke druge mirise, zvuke, mesta, događaje i ljude
2. naučim sasvim nove veštine
3. obnovim znanje stranog jezika
4. steknem prijatelje iz celog sveta
5. doprinesem da Zemlja postane zdravije i pravednije mesto

Ako imaš barem tri pozitivna odgovora, odaberi čime ćeš se baviti…

[ cul linkovi ]

Mladi istraživači Srbije
http://www.mis.org.yu/
Volonterskii centar Vojvodine
http://www.volontiraj.org.yu/
Volonterski centar Zagreb
http://www.vcz.hr/
Međunarodni Volonterski kampovi www.kampovi.ba
http://www.kampovi.ba/
VOLONTIRAM.BA
http://www.volontiram.ba/
volontiram.hr
http://www.volontiram.info/
 
[ totalno cul linkovi ]

on European Youth Worker Training