Home [njuz] Letnji kursevi u Evropi i Americi za srednjoškolce i studente

Letnji kursevi u Evropi i Americi za srednjoškolce i studente

93
0

 Mladi koji žele da provedu leto u inostranstvu i unaprede znanje stranih jezika, pored pogodnosti koje im nude agencije, nailaze i na prepreke. Studente i srednjoškolce zainteresovane za leto u Evropi čeka neizvesnost pri dobijanju viza, dok su neke agencije „skinule“ evropske zemlje sa svoje ponude upravo iz tog razloga. Pored komercijalnih kurseva i radnih programa, najbolji studenti imaju mogućnost da otputuju pomoću programa studentske razmene.

– Odustali smo od većine evropskih zemalja jer je procedura za dobijanje vize komplikovana, a dešava se da mladi uplate program i ne dobiju vizu. U Italijanskoj ambasadi, na primer, veoma dugo se čeka na zakazivanje razgovora – priča Tatjana Milivojević iz agencije „Matico“ koja školarcima nudi radne programe u Americi i kurseve jezika u Velikoj Britaniji.
Za hiljadu do tri hiljade evra deca od 12 do 18 godina i studenti mogu provesti par nedelja u inostranstvu i pohađati časove jezika. Ponuda je slična u većini agencija koje se bave edukativnim programima. Kursevi stranih jezika traju od dve do četiri nedelje, a školarci sami biraju da li će biti smešteni kod porodice ili u internatu. Na agencijskoj ponudi nalaze se Velika Britanija, Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Malta. Međutim, u agencijama kažu da je dobijanje vize jedino sigurno za Ameriku, kada su u pitanju radni programi, i Britaniju, pri čemu oni mogu pomoći, dok kroz proceduru za dobijanje vize ostalih zemalja mladi prolaze sami.
– Deca su veoma zainteresovana za odlazak na Maltu, jer to je ujedno i letovanje i učenje. Međutim, od kad vizu za Maltu izdaje italijanska ambasada, maloletni ne mogu da je dobiju, a nama od ambasade stižu različiti odgovori zbog čega je to tako – kaže Biljna Serpak, direktorka agencije „Educoteam“ i ističe da agencija sarađuje sa prestižnim školama i univerzitetima u inostranstvu kao što su St. Edmonds, Oksford i Kembridž.
Osim kurseva jezika, studentkinje imaju na raspolaganju i „au pair“ program. Devojke će biti dadilje u porodici kod koje su smeštene, a većina agencija u cenu programa uključuje i kurs stranih jezika. „Au pair“ program, za razliku od kurseva, traje duže – u proseku godinu dana i ne realizuje se u svim zemljama.
– Devojke iz Srbije ne mogu dobiti vizu za „au pair“ program u Italiji, Španiji i Britaniji. Iako sa Britanijom imamo odličnu saradnju kada su u pitanju kursevi jezika i radni programi, ovaj program se uopšte ne realizuje – priča Vojin Vojvodić, jedan od vlasnika agencije „Wizantiana“, i dodaje da sa ostalim zemljama nema problema pa su devojkama na raspolaganju Amerika, Francuska, Nemačka.
Prema njegovim rečima, pravo vreme da se mladi prijave za neki program je kraj maja ili barem mesec dana pre termina u kome žele da putuju. Informacije o školama, smeštaju i cenama mladi mogu dobiti u agencijama, dok oni koji žele da putovanje organizuju sami kontakt sa školama mogu uspostaviti preko stranih kulturnih centara.
– Mi ne organizujemo kurseve ali dajemo informacije i povezujemo mlade sa školama u Španiji – kažu u Institutu „Servantes“.
Slična situacija je i sa Francuskim i Italijanskim kulturnim centrom, dok mladi koji žele da nemački uče u Nemačkoj mogu se prijaviti u „Gete institutu“.
– Imamo programe za mlade od 9 do 20 godina. Kursevi traju od dve do osam nedelja u zavisnosti koji program polaznici odaberu. Uplata se vrši kod nas i u cenu je uračunati časovi jezika i smeštaj, dok troškove putovanja i vize sami plaćaju – priča Rosemere Bjelić, saradnica za jezike u „Gete institutu“.
Iako je studentska razmena na fakultetima u Srbiji još „u povoju“, postoje međunarodne asocijacije preko kojih se ona vrši i koje u tome imaju dugogodišnje iskustvo. Organizacije kao što su IAESTE i AIESEC godišnje pošalju preko 300 studenata iz Srbije na stručnu praksu i usavršavanje.
Šaljemo najbolje studente završnih godina, tehničkih i prirodnih nauka na usavršavanje u inostranstvo. Svi studenti koji ispunjavaju uslove mogu se prijaviti na konkurs, koji mi raspisujemo u novembru za naredno leto – priča Dragan Vukićević, direktor nacionalnog komiteta IAEATE, i dodaje da organizacija do sada nije imala loše iskustvo sa dobijanjem viza.

Kursevi jezika u inostranstvu
Velika Britanija od 400 do 1.500 funti
Francuska od 715 do 1.500 evra
Nemačka od 530 do 650 evra
Italija od 615 do 770 evra
Malta 870 do 1.000 evra
*U cenu su uračunati časovi jezika i smeštaj. Troškovi prevoza i vize nisu uključeni u cenu.
**U trajanju od 2 nedelje

Radno leto u Americi
Jedan od popularnijih programa kod mladih je program „Radi i putuj“ (Work and Travel). On nudi mogućnost studentima da provedu leto u inostranstvu i da uz učenje jezika zarade i novac. Studenti najčešće putuju u Ameriku, međutim iako se putuje tokom leta, prijavljivanje za ovaj program počinje još u novembru. Studenti koji su zakasnili da se prijave na raspolaganju imaju kurseve jezika i „au pair“ programe.

Vizne olakšice
– Vizne olakšice za studente i đake odnose se na usavršavanje. To znači da sporazum pokriva stručne prakse, stipendije, usavršavanje, pa i učenje jezika. Bitno je da uz dokumentaciju potrebnu za vizu, student ili đak ima i poziv od škole u kojoj će pohađati časove. To nije slučaj kada su radni programi u pitanju, jer države imaju svoja pravila i politiku kako će kontrolisati radne migracije. Ipak, izdavanje vize pravo je države, pa i to da vizu ne izda. Međutim, ako su svi uslovi ispunjeni i nije bilo ranijih viznih prekršaja, ne bi trebalo da bude problema – objašnjava Tanja Miščević, direktorka kancelarije za pridruživanje EU.

Izvor:Blic