Home [njuz] Avantura preko bare

Avantura preko bare

41
0

 Sve je više naših studenata koji avionom preleću Evropu i preko okeana lete u Ameriku da u “obećanoj zemlji”, radeći razne sezonske poslove, ostvare svoja tri mladalačka ideala – novo iskustvo, dobar provod i zaradu.

U poslednjih pet godina, posredstvom agencija, u SAD je na ovaj način boravilo oko 2.000 Novosađana. Pojava je raširena i u ostalim delovima Srbije. Procene govore da će iz cele Srbije, samo ove godine u SAD otputovati oko četiri hiljade mladih srpskih sezonaca.

Jedan od ponuđenih agencijskih programa je sve popularniji “njork & travel”. On omogućava, pre svega studentima, da odu na četvoromesečni rad u Ameriku.

Oni tamo najčešće budu angažovani mahom kao spasioci na bazenima, prodavci sladoleda i brze hrane, nosači ležaljki ili konobari.

– Ovim aranžmanima se bavimo već tri godine. U početku smo bili subagenti drugim agencijama, a od ove sezone prvi put radimo samostalno – kažu Nikola Čubrilo i Željko Kresić, iz agencije “Ikspirijens”, jedne od nekoliko u Novom Sadu.

– Svake godine iz Novog Sada na avione “Britiš ervejza” ispratimo oko sto studenata. Prvenstveno se trudimo da usaglasimo njihove želje sa realnošću, koja ih tamo očekuje.

Studentima se nude tri vrste radnih programa: “Standard”, “Njeb placed” i “Special”.

Standardni program nudi da, uz razgovor sa predstavnikom sponzorske firme iz Amerike, student izabere posao u skladu sa ličnim afinitetima i nivoom znanja engleskog jezika. To su najčešće poslovi u kazinima, hotelima, rastoranima ili zabavnim parkovima.

“Njeb placed” program omogućava da, slanjem biografije putem Interneta, naš student dobije ponude od zainteresovanih poslodavaca. Najpopularniji, ali i najpouzdaniji, program je svakako “Special”, koji nudi posao spasioca na otvorenim bazenima. U program je uključena obuka, dok su smeštaj i posao obezbeđeni.

Na ovakav korak se nije lako odlučiti. Potrebno je blagovremeno pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, ali i poprilično novca. Jer, student tamo putuje o svom trošku.

– Programi koštaju oko 1.100 dolara, plus cena avionske karte, koja iznosi oko 600 evra.

-U cenu nisu uračunati smeštaj i hrana, ali jeste zdravstveno osiguranje (sem zubara), obuka za spasioca i svi potrebni folmulari za dobijanje američke radne vize.

– Posle četiri radna meseca, većina dobro zaradi i povrati uložen novac – jasan je Željko
Kresić.

Početak turističke sezone je na pragu, pa i prvi mladi Novosađani kreću ovih dana za svojim prekookeanskim snovima. Vize su odavno obezbeđene, ostalo je samo pakovanje i finalne pripreme.

– Krećem 21. maja – rekla nam je uzbuđeno Marija Kosanović, student pedagogije, koja je u agenciju došla po poslednja obaveštenja.

– Radiću tri meseca kao spasilac u okolini Bostona.

– Do sada nisam radila tako nešto, ali sam prošla obuku, pa se nadam da će sve biti u redu. Ne želim da razmišljam o ružnim stvarima koje mogu da se dogode.

Marija dodaje da bi želela da tamo stekne novo iskustvo, usavrši engleski jezik, proputuje i dobro se zabavi.

– Zarada joj nije primarna, dovoljno je, kaže, da tamo ima dovoljno za život i da vrati uloženi novac, a poslednji mesec će iskoristiti da po Americi proputuje. Najteže će joj pasti odvojenost od porodice i prijatelja.

Da nije sve kao u bajci i da se “američki san” ne ostvari svima, svedoči nam Marko Matijević, koji je preko jedne od agencija celo prošlo leto proveo radeći u Americi.

– Otišao sam u Atlantik Siti, gde mi je obećan dobro plaćen posao u kazinu – jada nam se Marko.

– Skoro tri nedelje sam bio bez posla i potrošio sve rezerve novca. Kasnije sam otišao u Njujork, gde sam uz pomoć agencije našao posao konobara u jednom restoranu.

Posle četiri meseca rada, vratio sam uložen novac i još imao za kupovinu nekih sitnica. Nisam, jedino, imao para za putovanje i provod koji sam željno planirao.

U agenciji “Ekspirijens” naglašavaju da su oni u stalnom kontaktu sa studentima, da su posebne linije za njih otvorene kad god iskrsne neki problem.

– Bilo je slučajeva da se po povratku žale na cimere ili smeštaj, ali ono što je obećano i regulisano ugovorom, uvek je ispunjeno.

– Period adaptacije na kulturni šok, sa kojim se susretnu, uglavnom brzo prođe i u Srbiju se vraćaju, ipak, zadovoljni – zaključuje Čubrilo.

Svako ima pravo na svoj izbor i svoju avanturu. Ovo je prilika da se spoje lepo i korisno, ali doza opreznosti, ipak, treba da je stalno prisutna.

Dokumenta

ZA dobijanje DS-2019 formulara i J-1 radne vize potrebno je dostaviti:
– kopiju indeksa i uverenje sa fakulteta o redovnom studiranju,
– kopiju pasoša,
– popunjene aplikacije agencije i sponzorske američke firme,
– prosek mesečnih primanja roditelja.

Izvor:Novosti