Home [njuz] Kvalifikacioni ispiti 18. i 19. juna

Kvalifikacioni ispiti 18. i 19. juna

48
0

 Kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika biće održan 18. juna, a 19. juna svršeni osnovci će polagati test iz matematike. Konačni rezultati kvalifikacionih ispita biće objavljeni 25. juna, 26. i 27. juna đaci će popunjavati liste želja, dok će 5. jula učenici biti raspoređeni po srednjim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Prema kalendaru upisa u srednje škole, prvi upisni krug traje 7. i 8. jula, dok će 8. jula đaci moći da konkurišu za upis u srednje škole u kojima bude ostalo slobodnih mesta. Svršeni osnovci, koji žele da upišu neku od specijalizovanih srednjih škola, prijavljivaće se za polaganje prijemnih ispita od 16. do 24. maja, dok će prijemni biti održani od 31. maja do 4. juna. Testiranje u Matematičkoj gimnaziji biće 31. maja, u Filološkoj gimnaziji i filološkim odeljenjima i umetničkim školama od 31. maja do 2. juna, a u muzičkim i baletskim školama od 2. do 4. juna.
Raspust od danas do 4. maja

Zbog spajanja uskrašnjih i prvomajskih praznika učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji od danas su na desetodnevnom raspustu. Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole Ministarstva prosvete Srbije, "prolećni raspust" traje do nedelje, 4. maja. Kako se navodi, učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade za vreme uskršnjih praznika, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa.

Uslovi upisa u srednje škole nisu promenjeni u odnosu na lane, što znači da je za prolaz na testovima potrebno osvojiti po jedan bod iz srpskog i iz matematike, dok će prednost prilikom raspoređivanja po četvorogodišnjim srednjim školama imati đaci koji osvoje najmanje pet plus pet poena. Deca koja konkurišu za upis u trogodišnje srednje škole ne polažu kvalifikacioni ispit, već se upisuju na osnovu uspeha koji su ostvarili u osnovnoj školi.

Izvor: Danas