Home [njuz] Jedno ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje

Jedno ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje

62
0

 Beograd – Nauka i visoko obrazovanje ubuduće moraju biti pod okriljem jednog ministarstva, rekla je juče ministarka nauke Ana Pešikan tokom posete Institutu Mihailo Pupin u Beogradu. Ona je istakla da se za naučnike na fakultetima i naučnike na institutima "sudaraju zakonske regulative", drugačiji način finansiranja i korišćenja kapaciteta.

 "Postoje posebni pravilnici za napredovanje na fakultetu i u naučnim institutima", navela je Pešikan.

Ona je obišla tri laboratorije s kapitalnom opremom kupljenom iz sredstava Nacionalnog investicionog plana. Za Data centar kupljen je računar od pola miliona evra, Laboratorija za merenje električnih veličina opremljena je instrumentima za merenje elektronskih veličina, dok je Laboratorija za gasnu tehniku dobila najmoderniji analizator dimnih gasova. Oprema je, prema ministarkinim rečima, dostupna i drugim institutima.

– Iako je Institut potpuno u državnom vlasništvu, čak 90 do 95 odsto prihoda ostvaruje prodajom proizvoda i usluga na tržištu. U ponudi Instituta nalaze se sistemi za upravljanje saobraćajem, zaštita informacija, telekomunikaciona oprema i uređaji, menadžerski informacioni sistemi, upravljanje procesima i komponente za selekciju i stabilizaciju frekvencije – objasnio je generalni direktor Instituta Vladan Batanović.

Izvor:Danas