Home [njuz] Njujorški univerzitet u Beogradu već dve godine školuje postdiplomce po matičnom obrazovnom...

Njujorški univerzitet u Beogradu već dve godine školuje postdiplomce po matičnom obrazovnom programu

194
0

 Diplomirani studenti koji školovanje žele da nastave na poslediplomskim studijama i steknu diplomu nekog od vodećih svetskih fakulteta od pre dve godine više ne moraju da putuju van zemlje. Naime, MBA studije (Master of Business Administration) na Njujorškom univerzitetu u Beogradu završile su dve generacije studenata po identičnom programu iz SAD, ali i ostalih sedam kampusa širom sveta.

– Završetkom MBA studija na našem kampusu u Beogradu studenti dobijaju diplomu kao da su završili naš matični univerzitet u SAD ili na nekom od kampusa. Ta diploma se u Srbiji i svetu tretira kao bilo koja diploma stranih fakulteta, uz obaveznu nostrifikaciju pri zapošljavanju u firmama koje to zahtevaju. Studenti za cenu od 10.900 evra, nakon upisa koji traje do kraja aprila, kroz 18 meseci predavanja i 12 ispita, stiču znanje na engleskom jeziku od stranih i domaćih predavača, a u saradnji sa institutom Kurt Boš iz Švajcarske koji je jedan od kampusa. Nastava u grupama do 25 studenata ostavlja prostora da se kroz interaktivnu nastavu razvijaju menadžerske veštine – objašnjava za Danas Arso Vučević, akademski koordinator Njujorškog univerziteta u Beogradu.

Naš sagovornik ističe da beogradski kampus pruža znanja iz oblasti marketinga, bankarstva i informacionih sistema, ali da se planiraju još dve oblasti i to menadžment u zdravstvu i računarstvo. Program obuhvata spoj teorijskih znanja i prakse, a da se završetkom MBA studija stiče vrhunsko znanje iz pomenutih oblasti svedoči činjenica da su studenti kampusa u Beogradu pretežno vodeći ljudi stranih i domaćih firmi u glavnom gradu.

Vučević naglašava da u Beogradu trenutno ne postoje osnovne studije, ali da se pokretanje kompletnog visokog obrazovanja očekuje za dve godine. Tada će ujedno biti sprovedena i akreditacija beogradskog kampusa.

Priliku da se uvere da kampus u prestonici Srbije pruža znanje po istovetnom programu kao i u ostalim kampusima, imali su domaći mediji prilikom nedavne posete kampusu u Pragu. Kampus u prestonici Češke, koji ove godine slavi deceniju postojanja, ujedno je i najorganizovaniji od svih sedam u svetu.

– Za poslednjih deset godina dobrom organizacijom smo podstakli mobilnost studenata širom Evrope. Svoj rad smo bazirali na organizaciji kao i na ostalim kampusima, pa tako nastavu držimo u grupama do 25 studenata, a od njih zahtevamo aktivno učešće u radu. To je posebno značajno jer više student ne uči samo od predavača, već kroz simulacije i studije slučaja iz svakodnevnog života.

Uče i od svojih kolega koji dolaze iz svih delova sveta. Sadržaji predmeta su standardizovani pa tako studenti i kod nas uče o globalnim sistemima, masmedijima i bankarstvu, s tim što za razliku od Beograda, mi organizujemo i osnovne studije – objašnjava Bernard Viliam, prodekan za nastavu Njujorškog univerziteta u Pragu.

Izvor:Danas