Home [njuz] Zaposlenje samo za neke nadarene studente

Zaposlenje samo za neke nadarene studente

67
0

 Ovdašnje okruženje još nije spremno da apsorbuje najbolje. Pričekaćemo još na praksu Zapada, gde velike i uspešne firme redovno obilaze univerzitete i rezervišu najtalentovanije i najbolje – kaže profesor Zoran Ponjavić, prodekan za nastavu na Kragujevačkom univerzitetu.

Marija Marković i Jelena Đorđević, koje su prošle godine studije Pravnog fakulteta u Kragujevcu završile sa najvišim ocenama, prekjuče su dobile rešenje o stalnom zaposlenju u Okružnom sudu. Najboljim diplomcima posao je obezbeđen zahvaljujući potpisanom sporazumu između kragujevačkog suda i fakulteta.

– Ovo je početak ispunjenja mojih snova i logičan sled događaja koji svako očekuje kada upisuje fakultet – kaže Marija Marković.

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu najavili su da će svake naredne godine posao u kragujevačkim sudovima i tužilaštvima biti obezbeđen za desetak najboljih diplomaca. Ovo je za sada jedini primer da su studenti sa najvišim prosekom zavredili pažnju i dobili zaposlenje.

Magistar Borivoje Krušković je osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu završio za samo dve i po godine, a postdiplomske za šest meseci, sa prosečnom ocenom deset, na smeru upravljanje državom u tržišnoj ekonomiji. Na birou rada je već dve i po, a sa zvanjem magistra poslednjih pola godine.

– Posao tražim sam i ne očekujem da mi ga neko ponudi. Imao sam nekoliko razgovora sa visokim državnim institucijama, ali se sve završavalo odgovorom: „Javićemo vam se“ – kaže Borivoje, koji čeka da istekne zakonski rok kako bi mogao da upiše doktorske studije.
Student prorektor Jelena Vukadinović, kojoj su do završetka Pravnog fakulteta ostala još dva ispita i čiji je prosek 9,93, kaže da većina njenih kolega ostaje u zemlji, a da u inostranstvo idu uglavnom oni koji su završili prirodne nauke.

– U najtežoj situaciji su pravnici i ekonomisti, koji još i mogu da nađu posao u nekoj od banaka. Niko se posebno ne brine o studentima koji su diplomirali sa najvišim ocenama, već se svi snalaze sami, kako znaju i umeju – dodaje Jelena.

Većina odličnih studenata sa Univerziteta u Nišu uspe da se zaposli u svom gradu. Na gotovo svim fakultetima se trude da najbolje akademce zadrže, makar tako što ih angažuju za rad na nekim projektima. Mnoge uspešne firme i banke se interesuju za dobre studente još u toku studiranja.

– Predlagali smo da po pet najboljih studenata sa svih 13 fakulteta odmah dobije posao. Međutim, lokalna vlast nije uradila ništa. Prošle godine Medicinski fakultet je zaposlio 20 najboljih diplomaca kao saradnike u nastavi – kaže dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Milan Višnjić.

Dekan Pravnog fakutleta prof. dr Nevena Petrušić ističe da će za par dana četvoro najboljih studenata dobiti posao na ovom fakultetu.

– Bilo je 15 sjajnih diplomiranih pravnika, ali nismo mogli svima da damo posao – veli dekan Pravnog fakulteta.

Prodekan za nastavu na Elektronskom fakultetu prof. dr Dragan Tasić kaže da ne mogu da zaposle sve odlične studente kao asistente jer nema toliko radnih mesta.

– Svima ponudimo da rade bar na nekim projektima, dok ne dobiju neki stalan posao. Malo odličnih studenata odlazi iz zemlje, neki odmah dobiju angažman u nekim jakim kompanijama i bankama -ističe dr Tasić.

Anđelija Adamović, diplomirana pravnica, bila je u ekipi Pravnog fakulteta koja je prošle godine pobedila u takmičenju u Međunarodnom humanitarnom pravu.

– Diplomirala sam u decembru sa prosečnom ocenom 9,7. Moj trud se isplatio. Za neki dan ću početi da radim kao saradnik u nastavi. Presrećna sam – kaže ona.

Na Tehničkom fakultetu u Boru kažu da ova ustanova najboljim studentima nudi da ostanu na fakultetu gde bi radili kao saradnici u nastavi i nastavili školovanje kroz master studije.

Samo ove školske godine na TF je primljeno petnaestak saradnika u nastavi, koji su završili studije sa prosečnom ocenom preko 8. Oni koji ne prihvate ponudu fakulteta, odlučuju se uglavnom za odlazak van zemlje, pa je tako jedan od najboljih inženjera metalurgije Predrag Đorđević primljen na Ajdaho univerzitet u Americi. Pre njega, preko okeana u Ameriku i Australiju otišlo je još diplomiranih metalurga, rudara, tehnologa i informatičara sa TF.

Izvor:Blic