Home [njuz] Budžetski brucoši

Budžetski brucoši

40
0

pastarchives.jpgSvi "budžetski brucoši" koji daju uslov za upis moći će da upišu sledeću godinu studija u istom statusu, dok će samofinansirajući studenti koji polože određeni broj ispita moći, takođe, da nastave školovanje o trošku države, odlučio je Senat Beogradskog univerziteta.

Visokoškolska ustanova može utvrditi koje predmete studenti moraju položiti kako bi iskoristili ovo pravo. Odlučeno je i da svi akademci koji studiraju po starim nastavnim planovima i programima imaju rok do 2011. godine da završe fakultete.

Uprava BU je na ovaj način izašla u susret zahtevima studenata, ali je na to primorava prolaznost u januarskom ispitnom roku studenata koji studiraju po novom programu. Analiza je pokazala da 85 odsto studenata nije položilo nijedan ispit, odnosno da bi samo 15 odsto moglo da upiše sledeću godinu, sa svim položenim ispitima!

Najavljeno je i da će do kraja aprila studenti znati kolika će biti školarina za sledeću godinu. Preporuka Saveta Univerziteta fakultetima je da poskupljenje ne bude veće od deset odsto. Komentarišući zahteve studenata za smanjenje školarine, prof. dr Branko Kovačević, rektor BU je rekao da oni nisu u pravu:

– Na ETF školovanje jednog budžetskog studenta košta 155.000 dinara, a samofinansirajući plaćaju 65.000 dinara. Naravno da nećemo bitnije menjati školarinu, iako država ne ispunjava svoje obaveze. Beogradskom univerzitetu država duguje 10 miliona evra, od kojih je 60 odsto napravljeno prošle godine. Sledeće nedelje razgovaraćemo sa nadležnima o načinu finansiranja i potpisivanju ugovora.

Prorektor za finansije prof. dr Branko Medojević, istakao je da školovanje budžetskog studenta u proseku košta 95.000 dinara, dok je za samofinansirajuće akademce ta cifra 80.000 dinara.