Home [njuz] Stručna pomoć za izbor budućeg zanimanja

Stručna pomoć za izbor budućeg zanimanja

83
0

 Budući srednjoškolci i studenti, koji imaju dilemu koju srednju školu, odnosno fakultet bi trebalo da upišu, mogu da potraže savet u Centru za profesionalnu orijentaciju, koji postoji pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

– Izbor zanimanja je važna životna odluka i zato je jako bitno da ne bude pogrešna. Nema ništa lepše nego uživati i ići s radošću na svoje radno mesto – kaže Ana Hrbud-Segenj, psiholog u Centru za profesionalnu orijentaciju u Beogradu.
Pre nego što dođu u Centar za profesionalnu orijentaciju, mali i veliki maturanti mogu o svemu što ih interesuje da se informišu u Centru za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS), koji je otvoren prošle godine.

– Naše iskustvo pokazuje da mladima pri donošenju ispravne odluke najviše nedostaju informacije, bilo da biraju zanimanje, školu ili fakultet. Kako bi doneli pravu odluku, treba da se informišu o zanimanjima – da saznaju o tipičnim radnim zadacima, osobinama koje su značajne za uspešan rad, eventualnim zdravstvenim ograničenjima, uslovima rada… Uz opise zanimanja, kod nas budući srednjoškolci i studenti mogu da saznaju i o odgovarajućim obrazovnim ustanovama, a ukoliko još nisu spoznali svoja interesovanja, mogu da urade testove i upitnike samoprocene profesionalnih interesovanja – kaže Ivana Božić, psiholog u CIPS-u.
Ona naglašava da bi budući srednjoškolci i studenti trebalo da posete školu ili fakultet koji žele da upišu, pričaju sa školskim psihologom i predmetnim nastavnikom, ali i da posete konkretno radno mesto i vide kako izgleda jedan prosečan radni dan.
Ukoliko maturanti i posle detaljnog informisanja ostanu u dilemi pri izboru budućeg zanimanja, stručnjaci ih savetuju da dođu u Centar za profesionalnu orijentaciju.
– Mesečno kroz naš Centar prođe oko 150 budućih srednjoškolaca i studenata koji imaju dilemu pri izboru budućeg zanimanja. Svi rade zajednički test, a posle toga slede individualni razgovori – kaže Ana Hrbud-Segenj.
Ona ističe da zaposleni u Centru nemaju čarobni štapić, da nikome ne mogu da kažu: „Ti ćeš biti uspešan arhitekta ili pravnik“, ali mogu da utvrde njihove sklonosti, interesovanja, sposobnosti… koje ih usmeravaju ka određenim zanimanjima. U praksi se, kaže Hrbud-Segenj, dešava da roditelji insistiraju na tome da njihova deca nastave posao koji je tradicija u porodici.
– Mi tada podržimo želje deteta ako su one racionalne i skrenemo pažnju roditeljima na to da prate njihova interesovanja i sklonosti – kaže Ana Hrbud-Segenj.
Termin za profesionalnu orijentaciju zakazuje se poslednjeg dana u mesecu, a sve informacije mogu se naći na sajtu: www.nsz. sr.gov.yu/profesionalnaorjentacija/kakoizabratizanimanje.

Agencije za savete
Agencije koje pored Nacionalne službe za zapošljavanje rade profesionalnu orijentaciju:
TIM, „ConsulTeam“, „HR Consulting“, „Kljajević“, „Pro studio“

Zablude pri izboru:
– Stujardesa – Devojčice obično kažu: „Hoću da budem stjuardesa jer one samo putuju po svetu i doteruju se“.
– Turistički vodič – Deca misle da turistički vodiči treba samo da završe srednju školu turističkog smera i da su time „završili posao“.

Popularne škole:
-ekonomske
-gimnazije
-elektrotehničke
-turističke

Greške pri izboru škole:
-blizina škole
-idem tamo gde i svi
-porodična tradicija/pritisci roditelja

Posledice pogrešnog izbora:
-prekid školovanja
-odsustvo motivacije za rad
-neadaptiranost na radno mesto
-opšte nezadovoljstvo i nezadovoljstvo sobom

Izvor:Blic