Home [njuz] Najboljima katedra i pre diplome

Najboljima katedra i pre diplome

120
0

 Najveća podrška ovim mladim ljudima je, slažu se, njihov fakultet i profesori: bilo da im nude posao na svojoj katedri, bilo da ih preporuče poslodavcima. Stoga i ne čudi što je većina najboljih studenata svoje mesto našla upravo na fakultetu, gde je i završila studije.

 Nataša Božičković medicinu je završila sa prosečnom ocenom 10 i primljena je na odsek farmacije, a najbolja studentkinja Ekonomskog fakulteta Aleksandra Marcikić dobijala je ponude svojih profesora za zvanje asistenta još na četvrtoj godini. Na katedri za računarstvo i informatiku Fakulteta tehničkih nauka našlo se mesto i za njihovog najboljeg studenta Milana Rapaića.
– Evidentno je da fakultet ima želju da zadrži najbolje studente. Svaki odsek se trudi da uposli bar pet do šest svojih najboljih studenata, a ako i nema mesta, mogu računati na podršku. S profesorom i mentorom sarađujem od treće godine i načelni dogovor da uzmem mesto njegovog asistenta postojao je i ranije, a formalno je sklopljen na dan kada sam diplomirao. Veoma sam zadovoljan zaposlenjem. Radno vreme je klizno, dok god obavljam sve svoje obaveze niko me ne uslovljava boravkom na fakultetu, što mi ostavlja prostora za naučni rad i druge obaveze – kaže Rapaić, trenutno na drugoj godini doktorskih studija.
Posao na fakultetu bio je ponuđen i najuspešnijem diplomcu Po-ljoprivrednog fakulteta Vladimiru Milo-jeviću. Ali tu poziciju je on odbio jer njegov cilj je jasan: želi da se bavi konjarstvom, a u Srbiji trenutno nema ustanove gde bi mogao da stekne za to ne-ophodna znanja.
– Čim sam upisao postdi-plomske studije, dobio sam ponudu od fakulteta da počnem da radim kao asistent na na-učnim projektima. Međutim, smatram da u Srbiji trenutno nema dovoljno kadra koji se bavi konjarstvom, pa sam ponudu odbio i rešio da se školujem u inostranstvu. I tu se pokazalo da titula najboljeg studenta dobro dođe, ali da se od nas zahteva i samostalno zalaganje. Jer, uz dosta truda, uspeo sam da nastavim školovanje u Švedskoj, iako nisam imao Kembridžov sertifikat o znanju engleskog jezika – priča Milojević, koji će se uskoro prijaviti na doktorske studije na Univerzitet u Beču.
On potvrđuje da se najboljima događa i ono što je za većinu stanovnika Srbije san: ponuda za posao iz inostranstva. Doduše, austrijska kompanija sa kojom je Milojević pregovarao na kraju je odustala od celog projekta, ali je sa njim ostala u kontaktu.
– Ostao mi je još jedan ispit do diplome, ali činjenica je da sam imala nekoliko kontakata sa poslodavcima. Naš fakultet sarađuje sa Zrenjaninskim poslovnim inkubatorom i svi najbolji studenti imaju priliku da odmah stupe u kontakt sa potencijalnim poslodavcima, pa su tako i meni stizale ponude. Ipak, trenutno mi je cilj da diplomiram, a potom upišem master studije – kaže i Dušanka Milankov, najbolji student Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“.
Ipak, svi oni se slažu da se od njih zahteva i velika doza snalažljivosti, kada se jednom nađu u potrazi za poslom. Tako je Biljana Radulović, devojka koja je Tehnološki fakultet završila sa prosekom 9,81, uspela da se zaposli u „Jafi“.
– Mene je moja opština predstavila, prisustvovala sam sastanku sa rukovodstvom „Jafe“. Iznenadili su se kada su čuli da sam najbolji student i zakazali mi razgovor. Posle samo nekoliko dana, pozvali su me i pitali da li bih mogla da počnem da radim. Počela sam korak po korak, tek sam učila, upoznavala se sa sistemom… Još se uklapam, ali srećom tu je mnogo mladih, dobrih kolega koji su mi od izuzetne pomoći – kaže Radulovićeva, koja takođe ima planove da nastavi sa usavršavanjem i to, kaže, najpre stranih jezika.

Na Prinston po doktorat
Uspeh Maje Tasković, najbolje studentkinje Prirodno-matematičkog fakulteta, možda je najbolji primer da se trud zaista isplati. Ona je trenutno na doktorskim studijama na čuvenom Prinstonu. Odlično se snašla, kako je prenela novinarima „Blica“ u kratkom mejlu, ali je trenutno još rano, dodaje, za sumiranje utisaka. Uz to, kaže, i obaveze su joj prilično obimne.

Najbolji na univerzitetu
Najbolji studenti fakultet prosečna ocena
Melita Gambor Pedagoški fakultet u Subotici 9,63
Geza Varga Građevinski fakultet u Subotici 9,83
Nataša Božičković Medicinski fakultet 10
Maja Tasković Prirodno-matematički fakultet 10
Cvijetana Cvijetković Pravni fakultet 9,88
Vladimir Milojević Poljoprivredni fakultet 10
Biljana Radulović Tehnološki fakultet 10
Dušanka Milankov Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ 10
Milan Rapajić Fakultet tehničkih nauka 10
Danka Urošević Filozofski fakultet 10
Aleksandra Marcikić Ekonomski fakultet u Subotici 10
Milica Vojvodić Akademija umetnosti 10
Nenad Krstić Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 9,86

Ne pomažu nagrade, nego volja
Nedeljko Vasić, dobitnik Svetosavske nagrade za najboljeg studenta u Srbiji i najbolji diplomirani inženjer master koji je elektrotehniku i računarstvu na FTN diplomirao sa prosekom ocena 10, trenutno je na doktorskim studijama Univerziteta u Lozani.
– Nagrade nisu pomogle mnogo, mislim da je presudna bila moja volja i ambicija. Svugde moraš da pokažeš znanje. U Lozani sam morao da prođem nekoliko intervjua i radim na projektu da bih se dokazao. Nagrade ne mogu da škode, ali ni ne pomažu mnogo – kaže Vasić i dodaje da se nada da će kod nas vremenom biti sve bolje, jer priznaje da ne bi voleo ceo život da provede u inostranstvu.

Izvor:Blic